Quantcast
Channel: Leyla'nın Kahve Dükkanı
Viewing all articles
Browse latest Browse all 241

Kabartmatozu kullanmadan KEK NASIL KABARTILIR ?

$
0
0
Kabartmatozu kullanmadan KEK NASIL KABARTILIR ?
Fotoğraftaki tarif : Kakaolu ve Bademli kek

Bana sık sık sorulan bir sorunun cevabını yazıp öyle uyumayı planlıyorum bu gece. 
Hadi bismillah ! :)

Evet, çok uzun zamandır kabartmatozu kullanmıyorum. İnsanlığın varoluşundan bu yana kullanılan bir zımbırtı olmadığı için kendisi, hayatımdan çıkarmak konusunda çok zorlandığımı söyleyemem. Zaten evvelinde 'vanilin şekeri' adıyla hayatımıza girip, bize 'vanilya' diye yutturulan o meretin tamamı sentetik maddeden yapılma bir şey olduğunu öğrendiğimden ve mutfağıma sokmamaya yemin ettiğimden beri, aynı boy pakette satılan kabartmatozuna karşı da hissiyatım pek bir negatifti. 


Kabartmatozu kullanmadan KEK NASIL KABARTILIR ?
Fotoğraftaki tarif : Susam Mantolu Tahinli Kek

Sonra ne oldu ?
Önce bir tarif denedim kabartmatozu kullanmadan. 'Woowwww şahane kabardı' diyemedim tabi ki.
Ardından bir tarif daha , bir tarif daha, bir tarif daha... ve her bir tarifte 'kek nasıl kabartılır' sorusuna aranan doğal çözümler...

Neticede bulunan, birleştirilen, harmanlanan ve karşınıza getirilen bir kaç ufak bilgi.

Fotoğraftaki tarif : Balkabaklı şekersiz kek

Kabartmatozu kullanmadanKEK NASIL KABARTILIR ?

-Yemek bloglarında sık karşılaştığınız bir şeydir 'oda ısısında yumurta' . Peki neden oda ısısında yumurta kullanmalıyız ? Aslında yalnızca yumurta değil, kekin içerisinde kullandığınız tüm malzemeler oda ısısında olmalı . Kimyasal açıklama isteyenler buyursun ;

Oda ısısında olan yumurtanın (ve diğer malzemelerdeki , örneğin süt, yoğurt) içerisindeki proteinler, çırpma esnasında kendi içlerine daha çok hava kabarcığı alıp daha kolay şişerler. Çırpma işlemi sırasında şişen yumurta proteini, söndürülmediği taktirde, pişme esnasında içerisindeki havayı muhafaza ederek kabarır.Yumurtadaki proteinlerin ısısını düşürmemek adına, kek hamuruna ekleyeceğimiz tüm malzemelerin de oda ısısında olmasına özen göstermeliyiz.

Fotoğraftaki tarif : Haşhaşlı Kış Keki

-Çırpma işlemi tam kıvamında olmalıdır. Bu ne demek ? Yani ne kısa süreli çırpma ne uzun süreli çırpma. Bu sebeple yumurtayı şeker ile kabartma işlemini 5 dkdan uzun veya kısa süre yapmamalıyız. Aslında siz bunu çırptığınız yumurtaları gözlemleyerek de anlayabilirsiniz. Çırpılan yumurtalar köpük kıvamından krema kıvamına geçerken çırpma işlerimi artık bitirmelisiniz. Eğer mikseri durdurduktan sonra çırpılan yumurtaların üzeri köpük köpük, tabanı su gibi cıvık kalmışsa geçmiş olsun, çok uzun süre çırpıp yumurtaları söndürmüşsünüz demektir.

Fotoğraftaki tarif : Fincanda Brownie Topkek

-Yumurtaları söndürmemek adına dikkat etmeniz gereken tek şey onların çırpılma süresi değil. Yumurta ve şeker kabartıldıktan sonra, diğer malzemeleri ilave etme aşamasında artık çırpıcıyı bırakıp tahta bir kaşık kullanmalısınız. Özellikle un ilavesinden sonra yüksek dereceli bir çırpma yerine, tahta kaşıkla veya ona güvenemiyorsanız çırpma teli ile yavaşça unu hamura yedirip işlemi tamamlamalısınız.

-Bu benim formülüm değil. Eskiden annemler hep böyle yapardı. Keki, karbonat ile kabartma işlemi. Şöyle ki ;

1-1,5 çay kaşığı kadar karbonatı bir çay tabağına dökün. Üzerine 3-4 damla limon suyu damlatıp köpürmesini bekleyin. Çırptığınız kek hamurunun içine 'son olarak' bu karşımı ilave edip kalıba öyle dökün.

Fotoğraftaki tarif : Haşhaşlı Limonlu Kek

-Fırın ısısı son olarak ciddiye alacağınız konu. Ben , 7,5 yıldır kendisini kullandığım için fırınım en güzel hangi ayarda keki pişirir iyi biliyorum. Genelde keklerimi 175 derecede ısıtılmış fırına koyar , ilk 20 dkdan sonra 150 dereceye düşürür öyle pişiririm (eğer içi malzemeli kekse tabii. Yani havuç, elma, kuruyemiş, kurumeyve vs. gibi). Eğer pişirme işlemine 175 derece ile devam edersem kekim tam kabaramadan pişer ve katılaşır, dilediğim sonucu alamam. Fırın ısınızı iyi tanıyın. Eğer ben fırınımı tanımıyorum diyorsanız benim yöntemi kendi fırınınızda bir deneyin :)

Fotoğraftaki tarif : Susam Mantolu Tahinli Kek

Ve son olarak şunu söylemeliyim. Evinizde her zaman bir kaç paket kabartmatozu bulunsun :) Kendimize yapacağım zaman asla kullanmıyorum. Ama eve ağır bir misafir geleceğinde 'ya kabartmazsa' endişesinden ötürü yarım paket kabartmatozu koyuyorum kek hamuruna. Bu dediğim yılda 1 veya 2 kez tekrarlanıyor yalnızca. Ya benim evime ağır misafir gelmiyor, ya da ben kimseyi misafirden saymıyorum, bilemedim şimdi :)

Çok kabaran kekleriniz olsun :)
Sevgimle...

Fotoğraftaki tarif : Yabanmersinli Diyet Kek

NOT : Stajımı Ankara Yenimahalle Anadolu Kız Meslek ve Kız Meslek Lisesi'nde yapmıştım. Uygulamalı dersteki ilk konumuz KEK HAMURLARIydı. Bu bilgilerin bir kısmı oradan hafızama yerleşmedir. Bilgilerinize :)

Viewing all articles
Browse latest Browse all 241

Trending Articles


Mide ağrısı için


Alessandra Torre - Karanlık Yalanlar


Şekilli süslü hazır floodlar


Flatcast Güneş ve Ay Flood Şekilleri


Gone Are the Days (2018) (ENG) (1080p)


Yildiz yükseltme


yc82


!!!!!!!!!! Amın !!!!!!!!!


Celp At Nalı (Sahih Tılsım)


SCCM 2012 Client Installation issue