Quantcast
Channel: Leyla'nın Kahve Dükkanı
Viewing all 241 articles
Browse latest View live

Nefis Patatesli Dilim Börek

$
0
0
patatesli-dilim-börek,dilim-börek,buzluk-böreği,patatesli-börek
Bu tarife ilk rastladığımda şahane birşey olduğunu tahmin etmiştim. Hatta o kadar emin oldum ki daha ilk denememde 2 tepsi birden yaptım. Blogda bir çok börek tarifi mevcutken bu dilim börekler benim bundan sonraki favori börek tarifim oldular. Servisinin pratik olması, dışının çıtır içinin yumuşacık olması, ayrıca patates-peynir-yeşillik üçlüsünün bir arada uyum içinde olması bana bu böreği sevdiren şeyler oldu.

Ispanaklı Börek benim en  sevdiğim börek tariflerinden biri. Ama biraz zahmetli olması hasebiyle 1-2 puan kaybediyor benden.
Çok Besleyici Avcı Böreği ise müptelası olduğum ama  çok kalorili,ayrıca gluteni de had safhada bir tarif (yufkaları galeta ununa buladığımız için).
Gösterişli Üç Renk börek görüntü itabarıyla insanı kendine hayran bırakan ama tat olarak bana göre biraz eksik bir tarif.
Yalancı Su Böreği benim için hala mükemmeliyetini koruyan bir tarif. O yumuşacık tat başka hiç bir börekte yok.
Tariflerin her birine, tarif ismini tıklayarak ulaşabilirsiniz. Tüm börek tariflerime ise ŞURAYI tıklayarak erişebilirsiniz.
patatesli-dilim-börek,dilim-börek,buzluk-böreği,patatesli-börek
Malzemeler (28-32 adet börek için) :

3 adet yufka
2 adet yumurta
1 su bardağı süt veya sulu yoğurt veya maden suyu (süt ve maden suyu ile denenmiştir,her iki sonuç da çok başarılı)
Yarım su bardağı dolusu eritilmiş tereyağı (ben sadeyağ eritip kullandım)
5 orta boy patates
Yarım demet maydonoz
1 küçük kase doğranmış dereotu
250 gr sert inek peyniri
Karabiber,pul biber,tuz

Üzeri için susam/çörek otu/haşhaş tohumu

Yapılışı :

-Patatesleri haşlayıp rendeleyin. Derin bir kaseye alın.
-Patateslerin üzerine dilediğiniz baharatlar ,tuz, ezilmiş peynir doğranmış maydonoz ve dereotunu ekleyip çatalla birbirine yedirin.
-Ayrı bir kaseye kullanacağınız sıvı malzemeyi (süt/yoğurt veya maden suyu) alıp üzerine 1 yumurta + 1 yumurtanın akını (sarısını ayırın) ve eritilmiş tereyağı ekleyip  çatalla çırpın. Bu sıvı karışımı patatesli harcın olduğu kaba aktarıp tüm malzemeyi karıştırın. Alt fotoğraftaki gibi bir görüntü elde etmiş olmalısınız.
-İlk yufkayı tezgaha yayın. Dikdörtgen formunda bir görüntü verebilmek için yufkayı yanlardan kesin. Hazırlamış olduğunuz harcın 3'te 1'ini kaşıkla parçalar halinde yufkanın üzerine bölüştürün. Yine kaşığın tersi ile yufkanın her yerine iç harcını yayın. Tıpkı alt fotoğrataki gibi. Fotoğrafa bakarsanız yufkanın sağ ve sol taraflarının kesilerek düz hale getirildiğini görebilirsiniz. Böylece yufkayı rulo haline getirdiğimizde her yeri dengeli şekilde dolu olacak.

-2. yufkayı, iç harcı ile kapladığınız yufkanın üzerine serip aynı işlemi tekrarlayın. 3 yufka bittiğinde elinizde  iç harcı kalmamış olmalı.
-Kısa kenardan başlayarak yufkaları sıkıca sarın ve büyük bir rulo haline getirin. Benim fotoprafımda 2 adet rulo görünüyor çünkü ben bu tarifi 6 yufka ile ve 2 posriyon olacak şekilde hazırladım. Sizin elinizde tek rulo bulunmalı.
-Hazırladığınız ruloyu bir tepsiye yerleştirip üzerini streç film ile sıkıca sarın ve 1 gece buzdolabında bekletin. Bingo ! Bildiniz, işin sırrı bu.
-Buzdolabında dinlenen böreği ince dilimler halinde (en fazla 1 parmak kalınlığında) doğrayın ve tepsiye yerleştirin.
-Ayırdığınız yumuırta sarısına 1 yemek kaşığı zeytinyağı ilave edip çırpın ve börek dilimlerinin üzerine sürün.
-Son olarak susam/çörek otu/haşhaş tohumu ile börek dilimlerini süsleyip 180 derecede ısıtılmış fırında kızarana dek pişirin.

patatesli-dilim-börek,dilim-börek,buzluk-böreği,patatesli-börek

Puf Puf Muzlu Pankek

$
0
0

muzlu-pankek,pankek-tarifi,pankek-yapımı
Manavda, markette, pazarda...Her nerede, hangi tezgahta çürümeye yüz tutmuş bir muz varsa ben onu havada kaparım. Hayatında toz şekeri minimize etmeye çalışan bir insan için kararmış muz, altın değerinde bir gıdadır. Yoksa patates/soğan değerinde mi demeliydim :) (Önümüzdeki aylarda ve hatta yıllarda bu yazıyı okuyacak olanlar muhtemelen bu espriyi anlamayacalardır :/).

Kararmış muzun şeker oranı oldukça yüksek. Bu sebeple dikkatli tüketilmesi gereken bir gıda. Ama bu özelliği sayesinde keklere/kurabiyelere/tatlılara şeker niyetine bir alternatif olması onu vazgeçilmez kılıyor. Çoğu zaman rastlayamadığım için tezgahtaki en olgun muzları alıp karartmaya bırakıyorum. Ama denk gelir de 3-5 tane kararmış muz bulursam hiç kaçırmıyor, illa birşeylerin içine sokuşturarak değerlendiriyorum. Denemediniz mi hiç ? Şaşkınım şöyan (Şaşkın imojisi) !

Hadi bari bunu deneyin !
muzlu-pankek,pankek-tarifi,pankek-yapımı
Malzemeler (9-10 adet için):

2 olgun iri muz
2 yumurta
1 yemek kaşığı bal
120 ml (yarım su bardağı) süt veya maden suyu
1 su bardağı siyez unu veya buğday unu
Yarım çay kaşığı karbonat veya kabartmatozu
1 tatlı kaşığı sirke veya 2-3 damla limon suyu
Yarım çay kaşığı tarçın

Yapılışı :

-Muzları soyup bir kaç parçaya ayırın ve doğrayıcının haznesine alın.
-Muzların üzerine yumurtaları kırın, sütü ilave edin ve cihazı çalıştırıp homojen bir karışım elde edin. Bu karışıma unu, bir kaç damla limon suyu veya sirke ile köpürtülmüş karbonatı ve tarçını ekleyip son kez karıştırın.
-Yanmaz-yapışmaz bir tavayı ısıtın. Hiç yağ kullanmadan, karışımdan ufak yuvarlak parçalar olacak şekilde tavaya dökün.
-Pankek hamurlarının ön yüzü delik delik olduktan sonra ters yüz edip alt kısımlarını da pişirin.
-Tahin/pekmez, bal , reçel veya meyve ile servis edin.

Ev Yapımı Şekersiz Fındık Ezmesi

$
0
0
ev-yapımı-fındık-ezmesi,şekersiz-fındık-ezmesi,sekersiz-findik-ezmesi
Severek yediğiniz en iyi kuruyemiş ezmesini hatırlayın ! Fıstık, fındık, badem, Antep fıstığı, kaju....Tamam leblebi de olur ! Hangi marka olduğunun veya içeriğinin ballı/pekmezli/şekerli/şekersiz/keçiboynuzu özlü olup olmadığının da bir önemi yok !
Hatırladınız mı ? Hah şimdi onların hepsini unutabilirsiniz. Çünkü bu tarif kesinlikle yediğiniz en lezzetli kuruyemiş ezmesi olacaktır. O kadar eminim !
ev-yapımı-fındık-ezmesi,şekersiz-fındık-ezmesi,sekersiz-findik-ezmesi
Ben böyle ıvır zıvır işlere bayılırım. Onu robotta çek, bunu kavur, şunu ez içine kat falan filan...Daha lezzetli olmasa bile sırf daha alengirli olduğu için bile bana cazip gelir. Ama bu Ev Yapımı Şekersiz Fındık Ezmesinin cazibesi ondan değil !
  • Bu, kavrulmuş fındığın çiğ fındıktan daha lezzetli oluşunun cazibesi.
  • Bu, susam ve türevlerini (dolayısıyla da tahini) aşırı seviyor oluşumun cazibesi.
  • Bu, içine rafine şeker girmeyen ve buna rağmen şekerli bir şey yiyormuş gibi keyif alışımın cazibesi.
  • Bu, tam kıvamındaki ezmeyi ekmek dilimine sürebiliyor oluşumun cazibesi.
Seçenekleri artırmanız mümkün. Ama önce ne yapmalısınız ? Tarifi deneyip tadına bakmalı ve fikir beyan etmelisiniz. Afiyetle...

Malzemeler (1 ufak kase için) :

1 normal boy çay bardağı çiğ fındık içi (kavrulmuş olmaz, biz kavurup sıcak sıcak robottan geçirmeliyiz ki bu kıvamı tutturalım)
3-4 dolu yemek kaşığı tahin (kıvamı sizin tercihinize göre ayarlanmalı. Katı seviyorsanız 3 kaşık yeterli,daha sürülebilir bir kıvam istiyorsanız 4 kaşık koyabilirsiniz)
1 tatlı kaşığı bal

Yapılışı :

-Çiğ fındık içlerini bir tavayı alıp orta ateşte sürekli tavayı sallayarak kavurun. 3-4 dk kavrulması yeterli. Kabuğu soyulabilir duruma geldiğinde kavurma işlemini sonlandırın. Ne kadar kısa süre ısıya temas ederse o kadar iyi. Alt fotoğrafta gördüğünüz gibi ben bazılarının kabuklu kalmasına müsade ettim. çünkü kabuklu fındık içinin tadını da en az kavrulmuş kadar çok severim.
-Kavurulan fındık içlerini henüz sıcakken kabuğundan ayırıp robota alın ve dilediğiniz kıvamda olana dek çekin. İster un gibi yapın isterseniz biraz pütürlü bırakın.
-Robotta çekilmiş fındık içlerini derin bir kaseye alıp üzerine bal ve tahini ilave edin. Benim tahinim oldukça orjinal bir tahin. Sanayi ürünü değil. İnstagram'daki El Bademi Çiftliği'nden alınmış. Doğal olarak bu durum lezzetini de pozitif yönde etkiliyor. Market tahini ile nasıl olur bilemiyorum ama Koska'nın kabuklu tahinini görmüştüm, belki o ürün lezzet açısından çiftlik ürünü tahinlere bir derece daha yakındır.
ev-yapımı-fındık-ezmesi,şekersiz-fındık-ezmesi,sekersiz-findik-ezmesi
-Tüm malzemeyi karıştırdıktan sonra bir ufak kaseye alıp sıkıca kapatarak buzdolabında muhafaza edebilirsiniz. İçerisinde herhangi bir koruyucu veya katkı maddesi bulunmadığı için uzun süre dayanamayacaktır. Ama zaten uzun süre dayanmıyor da! Ben henüz bizim evde 3.güne kalan bir fındık ezmesi görmedim.
Şekersiz Fındık Ezmesi tarifimi beğendiyseniz paylaşın. Bu lezzet, daha çok kişiye ulaşsın. Ayrıca blogları okuyun ! Unutmayın, İnstagram geçici, blog dünyası kalıcı ! Yok öyle birşey , hepsi geçip gidici :)

Ispanak Salatası

$
0
0
ıspanak salatası tarifi, ıspanak salatası, ot salatası

Her türlü et-balık yemeklerinin yanına servis edilebileceği gibi tek başına da 1 öğünü doldurabilecek doyuruculukta ve besleyicilikte bir tarif getirdim size. İddia ediyorum ki ıspanağı çiğ yedikten sonra bir daha asla pişirip yemeyi tercih etmeyeceksiniz. İşte ıspanak salatası öyle bir lezzet !

Ispanak salatasını bir çok blogta görmüşlüğüm vardı. Fakat denemişliğim, sıfır ! Zaten ıspanak salatası hazırlayıp tadına vardıktan sonra biz artık ıspanak yemeği yapmıyoruz evde. 1 bağ ıspanağı alıyorum, ayıklayıp temizliyorum, yıkayıp süzüyorum. İyice süzülüp kuruyan ıspanakları kilitli dolap poşetlerinin içlerine yerleştirip ağızlarını sıkıca kapatıyorum. Salata yapacağım zaman biraz alıp temiz temiz kullanıyorum. Bu sayede tüm hafta boyunca ıspanak salatası yiyebiliyoruz :) Bazen sabah kahvaltısına bazen akşam yemeğine yapıyorum. Bazen de yanına hiç bir şey hazırlamayıp, tek başına bir öğün olarak tüketiyorum. Tarifin besleyiciliğinden söz etmeme gerek yok sanırım. Ama doyuruculuğuna muhakkak değinmeliyim. İçindeki ceviz, badem, zeytinyağı ve yeşillikler sayesinde oldukça doyurucu bir salata elde etmiş oluyorsunuz.
Malzemeler :

Yarım demet ıspanak
1 adet havuç
1 küçük kase ayıklanmış nar
4 adet ceviz içi
6-8 adet çiğ badem
1 kase dolusu parçalanmış roka-dereotu-maydanoz
1 tatlı kaşığı nar ekşisi
1 limonun suyu
2 yemek kaşığı zeytinyağı

Yapılışı :

-Ispanakları yıkayıp süzdürün. Elinizle iri parçalara bölün.
-Ceviz ve bademi elinizle bölün.
-Havucu küp küp doğrayın.
-Nar ekşisi, limon suyu ve zeytinyağını karıştırın.
-Dereotu-soka-maydanoz ve kalan tüm malzemeyi derin bir kasede harmanlayın.
-Servis tabağına alıp tüm et yemekleri yanında servis edin.

Hindistan Cevizi Unlu Muzlu Kakaolu Kek

$
0
0
hindistancevizi unlu muzlu kakaolu kek, kakaolu kek, glutensiz muzlu kakaolu kek, şekersiz kek tarifi

Karantina günlerinin yayına giren ilk tarifi ile selamlıyorum sizi. Bu Dükkan'da 10 yıldır yazıyorum. 10 yıl evvel günün birinde böyle zamanlardan geçeceğimizi söyleseler, yüksek ihtimalle 'Dur ben külahımı şuraya koyayım ,sen devam et' derdim !

Aklı başında bireyler olarak evde kalmayı seçtiğimiz bu günlerde ,evde ne ocak kapanıyor ne fırın. Çocuklar akın akın mutfağa gelip 'yiyecek bir şey yok mu anne' diye sorular soruyor. Analar daha sabah kahvaltısını hazırlarken öğlede çocuklara ne yedireceğini, akşama ne pişireceğini kara kara düşünmeye başlıyor. Yemekten sonra içilen çayın yanına ne çıkarılacağı meselesine ise hiiiç girmiyorum !

Geçen günlerde Whatsapp gruplarında şişman şişman ablalar ve abilerin fotoğrafları paylaşıldı. Hani şu bikini, mayo ve şortlarıyla kumsalda gezerken 'Summer 2020' yazısıyla bizi gülümseten ve gerçekleşebilitesinin yüksekliğiyle bizi ürküten o fotoğrafı diyorum. Hah, işte o fotoğrafın bir benzerinin sizin fotoğraf klasörünüzde yer alıp almaması tamamen sizin elinizde. 'Yedik yedik, koşar adım sana geliyoruz obezite' dememek için Leyla'yı takip edin :)

Hadi o takibe nefis bir tarifle başlayalım. Çayınızın/kahvenizin yanına çok yakışacak bu keki deneyerek hem evdekilerin gönlünü fethedecek, hem löp löp yediğiniz kek dilimlerinden ötürü vicdan azabı içinde kıvranmayacaksınız. Denerseniz geri dönüş yapmayı unutmayın.

Ayrıca beni sosyal platformlarda takip etmek için bir takım yollar şöyle ;



  • Facebook sayfası Leyla'nın Kahve Dükkanı
  • İnstagram sayfası http://instagram.com/leylanin_kahve_dukkani


  • Uzaktan öptük.

    hindistancevizi unlu muzlu kakaolu kek, kakaolu kek, glutensiz muzlu kakaolu kek, şekersiz kek tarifi

    Malzemeler (Baton Kek Kalıbı İçin) :

    2 olgun muz
    2 iri yumurta
    50 gr hindistan cevizi unu (Eğer hindistan cevizi ununuz yoksa marketlerde satılan bildiğimiz hindistan cevizini robotta un haline gelene dek çekip kullanabilirsiniz)
    50 gr kakao
    4 adet gün kurusu kayısı
    1 .ay kaşığı karbonat + 3 damla limon suyu
    1 çimdik tuz

    Yapılışı :

    -Olgun muzları çatal ile ezin.
    -2 yumurtaya bir çimdik tuz ile hafifçe çırpın.
    -Karbonatı limon suyu ile köpürtün.
    -Kakao ve hindistan cevizi ununu eleyin.
    -Tüm malzemeyi derin bir kasede karıştırın. Bu karışıma kuru kayısıları küp doğrayıp ilave edin.
    -Baton kek kalıbını yağlayıp karışımı kalıba dökün ve dilerseniz üzerine ceviz yerleştirim.
    -180 derecede ısıtılmış fırında pişirin. Süre, fırından fırına değişiklik gösterecektir.

    hindistancevizi unlu muzlu kakaolu kek, kakaolu kek, glutensiz muzlu kakaolu kek, şekersiz kek tarifi

    Ekşi Mayalı Tohum Kraker

    $
    0
    0
    ekşi mayalı kraker tarifi, kraker tarifi, ev yapımı kraker, kraker yapımı, karakılçık unu

    Şimdi ekşi mayalı tohum krakerlerimi kıtırdatırken aklımdan geçenler şöyle ;

    Denemek istediğim o kadar çok tarif, yazıya dökmek istediğim o kadar çok şey, pişirip fotoğrafladığım ve paylaşmak istediğim o kadar çok ekmek var ki , belki bu karantina günleri benim için bulunmaz bir fırsattır diyorum...

    ekşi mayalı kraker tarifi, kraker tarifi, ev yapımı kraker, kraker yapımı, karakılçık unu

    Evet #evdekal'ıyoruz. Evdeki ilk haftanın günleri  çok yorucu (çünkü tüm günler boyunca hem temizlik yapmış hem yemek yapmış hem çocuklarla oynamaktan geri durmamıştım) geçmiş olsa da , psikolojik olarak bu süreci kabullenmiş olmam ve artık günü planlama konusunda başarı elde etmiş olmam yorgunluğumu epey hafifletti. Evde sıkılanlarınız için hiç bir yorumda bulunamayacağım çünkü önerebileceğim bir film, dizi veya aksiyon içeren bir aktivite yok (Dilerseler yumruk var :)) Ama çoluk/çocukla tüm gün evde olmanın yükünü taşımakta zorlanan kadınlarımıza (erkeklerimize)  'kabullenin' diyebilirim :) Gerisi çorap söküğü gibi geliyor...

    Bir de eğer ekşi maya gibi bir oyuncağınız varsa her şey daha kolay oluyor. Hadi biraz oynayalım :)

    ekşi mayalı kraker tarifi, kraker tarifi, ev yapımı kraker, kraker yapımı, karakılçık unu

    Ekşi Mayalı Tohum Kraker (2 dolu tepsi kadar):

    350 gr karakılçık unu (Siyez, tam buğday, dinkel için de aşağı yukarı aynı ölçü yeterlidir, fakat beyaz un kullanırsanız ölçü değişir. Denemediğim için miktar veremiyorum.)
    200 gr aktifleştirilmiş ekşi maya
    125 gr yoğurt
    60 gr oda ısısında tereyağı
    60 gr zeytinyağı
    10 gr tuz
    2 yemek kaşığı sirke (Elinizde yoksa kullanmayabilirsiniz fakat hamurun gevrek olmasını sağlayan şey işte bu sirke)

    Keyfe keder ilave edilebilecek olanlar : 20 gr susam , 20 gr çörek otu, 20 gr mavi haşhaş . Siz dilediğiniz tohumdan dilediğiniz miktarda koyabilirsiniz.

    Yapılışı :

    -İlk olarak unu derin bir kaseye eleyin. Ortasını havuz gibi açın.
    -Açtığınız havuza tüm malzemeyi ekleyip yanlardan un alarak hamuru 5 dk yoğurun.
    -Elinizde kurabiye hamuru kıvamında bir hamur olmalı. Kasenin üzerini streç film ile sarıp buzdolabına kaldırın. Ben 18 saat soğuk mayalama yaptım. Mayalama süresi sizin planlamanıza kalmış, 1-2 saat de tutabilirsiniz dolapta 12 saat de.
    -Şekil vermeden en az 1 saat evvel hamuru buzdolabından çıkarıp oda ısısına alın.
    -Oda ısısında 1 saat dinlenmiş olan hamuru iki yağlı kağıt arasına alıp merdane yardımıyla en fazla yarım cm (3-4 mm en ideali) kalınlığında açın.
    -Açtığınız hamuru 1 cmlik uzun şeritler şeklinde kesin ve şeritleri kendi etrafında döndürüp yağlı kağıt serili tepsiye dizin. Veya şeritleri hiç döndürmeden düz şekilde de pişirebilirsiniz.
    -Eğer 'hepsini böyle yapacak sabrım yok' diyorsanız bir kısmını benim yaptığım gibi küçük karelere bölüp de pişirebilirsiniz. Ama lütfen uyarmadı demeyin, çubukların kıtırlığını o minik karelerde bulamazsınız :)

    ekşi mayalı kraker tarifi, kraker tarifi, ev yapımı kraker, kraker yapımı, karakılçık unu

    -Tüm hamurun bu şekilde bitirdikten sonra fırını 230 derecede ısıtmaya başlayın. Fırınınız ısınana dek krakerleriniz bir miktar daha mayalanacaktır.
    -Fırın ısındıktan sonra ısıyı 200 dereceye düşürüp tepsileri fırına yerleştirin. Benim krakerlerim 13 dakikada pişti. Bu süre fırından fırına farklılık gösterecektir, lütfen takipte olun.
    -Krakerleriniz hafifçe renk değiştirip piştikten sonra fırın ısısını 150 dereceye düşünüp 10-15 dk daha fırında bekletin. Böylece krakerler iyice kıtırlaşacaktır. Ama kıtırlaştırayım derken krakerleri yakmayın, çünkü 'kahverengiden sonra siyah gelir :)'
    -Pişen krakerleri tel üzerine alıp iyice soğumasını bekleyin. Hava almayan bir kavanozda 1 hafta kadar kıtır kıtır kalabiliyor. Tabii evdekiler bırakırsa..
    Afiyetle.

    Ekşi Mayalı Tahinli Ekmek

    $
    0
    0
    ekşi mayalı tahinli ekmek, ekşi mayalı porsiyonluk ekmek, ekşi mayalı ekmek yapımı, tahinli ekmek

    Ekşi Mayalı Ekmeğin gücü adına....
    Bugünkü ekşi mayalımız hem mini mini hem besleyici hem de çok lezzetli.

    Ekmeklerimin yapılış tarihi 2018 Kasım ayı. Benim bu tarifi yazış tarihim 2020 Nisan ayı. Buna da şükür,  zira  2011 yılından kalma henüz paylaşılamamış tariflerim mevcut :) 

    Ekşi mayalı ekmek yapımında az da olsa tecrübe kazandıktan sonra kendimi porsiyonluk ekşi mayalı ekmeklere adamıştım bir dönem. Bazlama, ciabatta , hamburger ekmeği ve bu tarz sandviç ekmeklerini sık sık deneyimlemişliğim var. Hatta bazlama konusunda artık profesyonelleştiğimi düşünüyorum . Ama hamburger ekmeği ile hala barışamadık. Denediğim 2 tarifte de başarı elde edemedikten sonra pes ettim. Belki bir gün uzlaşırız. O gün gelene dek ciabattadan köfte ekmek yapmaya devam :)

    ekşi mayalı tahinli ekmek, ekşi mayalı porsiyonluk ekmek, ekşi mayalı ekmek yapımı, tahinli ekmek

    Malzemeler :

    830 gr beyaz un
    350 ml süt
    200 gr aktif ekşi maya
    100 gr tahin
    100 gr oda ısısında tereyağı
    2 adet yumurta (1 tanenin sarısı ekmeklerin üzeri için ayrılacak)
    25 gr kaya tuzu
    1 yemek kaşığı bal

    Yapılışı :

    -Unu derin bir kaba eleyin. Ortasını havuz gibi açıp sırasıyla tüm malzemeyi hamura ekleyin.
    -Yanlardan azar azar un alarak tüm malzeme iyice özleşene dek hamuru yoğurun (tercihen 10 dk).
    -Eğer çok katı bir hamurunuz olursa elinizi hafifçe ıslatabilirsiniz.
    -Hamur kabının üzerini streç film ile sarıp hamuru buzdolabına yerleştirin. 1 gün buzdolabında bekletin.
    -Ertesi gün hamuru buzdolabından çıkarıp oda ısısına gelmesi için 1-2 saat bekletin. Böylece hamurun içerisindeki tereyağı yumuşayacaktır ve hamur kolay şekil alacaktır.
    -Isınmış ve yumuşamış hamuru 150-160 grlık bezelere ayırın. Porsiyonlama işi bittikten sonra her bir hamura hafif oval veya elips şekli verin ve unlanmış yağlı kağıda dizin. Ekmek hamurlarının üzerini kapatıp 2-3 saat kadar mayalanması için bırakın.
    -Fırını 230 derecede ısıtın. Bu esnada 2 adet fırın tepsisini fırına koyup onların da ısınmasını sağlayın.
    -Ayırdığınız bir yumurta sarısını 1 çay kaşığı zeytinyağı ile hafifçe çırpın ve çok bastırmadan ekmeklerin üzerine sürün. Benim fotoğraflarıma baktığınızda kimine yumurta sarısı sürmediğimi kimine sürdüğümü göreceksiniz. Ben hamurun tadını test etmek için böyle yaptım. Ekmeklerimin yarısının üzerine yumurta sarısı sürüp çizik attım. Kalan ekmeklerimi hafifçe unlayıp dizik attım ve bu şekilde pişirdim.
    -Geldik en zor aşamaya. Bu esnada birinden yardım almanız gerekebilir-ki ben tek başıma yaptım. Fırında ısınan tepsileri çıkarın. Yağlı kağıdın üzerinde ekmekler durur vaziyetteyken kağıttan tutarak kaldırın ve sıcak tepsinin içerisine yağlı kağıdı bırakın. Böylece güzelce mayalanmış ekmeklere temas etmeden ekmekleri sıcak tepsiye yerleştirmiş olacaksınız. Tepsiyi hemen fırına koyup ayrıca bir kase içerisinde sıcak su koyun. Dereceyi 200'e düşürüp ekmekler kızarana dek pişirin.

    ekşi mayalı tahinli ekmek, ekşi mayalı porsiyonluk ekmek, ekşi mayalı ekmek yapımı, tahinli ekmek

    -Mini mini çok lezzetli ekşi mayalı ekmekleriniz hazır. Dilerseniz sandviç yapın veya içini açıp tereyağı sürün. Herhangi bir meyve reçeli ya da marmelat da alternatifler arasında.
    -Yumurta sarısı sürerek pişirdiğimiz ekmekler daha poğaçamsı bir tatta olurken unlayıp pişirdiklerimiz daha sandviç ekmeği tadında oluyor.
    -Şimdi bu yazının sonuna şöyle bir öneride bulunmak isterdim ama bu günlerde pek bir işinize yaramayacak ; her bir ekmeği soğuduktan sonra tek tek streçe sarıp dondurucuya kaldırabilir, çocuğunuzun beslenmesi için 1 gece önceden çıkarıp sandviç veya tost yaparak çocuğunuza verebilirsiniz.

    Ekşi Mayalı Çavdar Unlu Ekmek

    $
    0
    0
    ekşi mayalı çavdar unlu ekmek, ekşi mayalı ekmek tarifi, ekşi mayalı ekmek yapımı, ev yapımı ekmek

    Çavdar unlu ekşi mayalı ekmeğimin hikayesi neredeyse 3 yıl evvele dayanıyor. Sanıyorum 7-8 aylık bir ekşi maya geçmişim varken yapmıştım bu ekmeği. Henüz çok ama çok acemiyken denemiş ve sonucuna aşık olmuştum. Zaten ben tahıllar içerisinde en çok arpa ve çavdarı seviyorum ve bu ekmek çavdar unu ile tanışmama vesile olan ekmekti.

    Şu sözlerin, 'Tahıl Beyin' kitabını okuyan birinin dilinden dökülüyor olması ne acı ! :) 
    Evet tahıl, bundan yüzlerce yıl önceki tahıl değil ! Tükettikten sonra tüm bedeninizin ve hatta beyninizin acı içinde kıvrandığını savunan yaklaşımlar mevcut. O yüzden ne yapmalıyız ? Tabii ki mümkünse hiç tüketmemeliyiz. Ama vazgeçemiyorsak eğer yetiştirilenler içinde en temizini, en doğalını bulmaya gayret etmeliyiz. Bulduğumuz tahılla da kendi ekmeklerimizi, en doğal maya ile hazırlayıp tüketmeliyiz. Tıpkı bu karantina günlerinde tüm Türkiye'nin yaptığı gibi :) Evet evet biliyorum, tüm evlerde ekşi mayalı ekmek pişiyor :) Benim çavdar unlu ekşi mayalı ekmek tarifimi de bir yerlere sıkıştırıverin. Afiyetle...


    ekşi mayalı çavdar unlu ekmek, ekşi mayalı ekmek tarifi, ekşi mayalı ekmek yapımı, ev yapımı ekmek

    Malzemeler :

    400 gr buğday unu
    100 gr çavdar unu
    330 gr su
    100 gr ekşi maya
    10 gr kaya tuzu + 20 gr su
    Tepeleme 1 tatlı kaşığı çörek otu (Şart değil)

    Yapılışı :

    -Unları derin bir kaba eleyin. Ortasını açıp su ve mayayı ekleyin. Yanlardan un ilavesiyle 5 dk kadar hamuru yoğurun. Kabın üzerini örtüp 1 saat dinlendirin.
    -Tuzu , verilen ölçüdeki suda eritin. 1 saatin sonunda tuzlu su karışımını hamura ilave edip 5 dk kadar iyice yoğurun.
    -Hazırladığınız ekmek hamurunu 30 dk arayla 3 kez katlayın. 30 dk daha dinlendirip hamura çörek otu ilave edip şekil verin ve unlanmış sepete yerleştirin. Hamuru buzdolabına kaldırıp en az 18 saat mayalandırın.
    -Mayalanan hamuru buzdolabından çıkarın. Oda ısısına gelmesini beklerken fırını 240 derecede pişireceğiniz kalıpla beraber ısıtın.
    -Fırın ısındıktan sonra hamuru sepetten alıp yağlı kağıda ters çevirin. Üzerini hafifçe unlayıp çizik atın ve hızlıca ısınmış olan kalıba yerleştirin. Kalıbın kapağını kapatın.

    ekşi mayalı çavdar unlu ekmek, ekşi mayalı ekmek tarifi, ekşi mayalı ekmek yapımı, ev yapımı ekmek

    -Kalıbı fırına koyun ve ısıyı 220 dereceye düşürün. Bu sırada fırına 1 kase sıcak su koyun. Böylece daha yumuşak ekmekler elde edebilirsiniz.
    -İlk 20 dk kapağı kapalı olarak hamuru pişirin. Sonra kalıbın kapağını açıp ısıyı 200 dereceye indirin ve ekmeğin üzeri kızarana dek fırında bırakın.
    -Pişen ekmeği kalıptan alıp tel ızgara üzerinde soğutun.

    Ekşi Mayalı Cevizli Siyez Ekmeği

    $
    0
    0

    ekşi mayalı siyez ekmeği, ev yapımı ekmek tarifi, ekşi mayalı ekmek yapımı, siyez ekmeği

    Son günlerde , aylar aylaaar sonra bilgisayar başına , okul işleri dışında bir şey için geçebiliyor olmanın mutluluğunu yaşıyorum. Bu mutluluğun verdiği gazla , son haftalarda her fırsatta bilgisayarı açıp Dükkan'daki  'ekşi mayalı' kategorisini zenginleştirmeye çalışıyorum. Ekşi maya ile çok çeşitli denemeler yapmış olmama rağmen blogdaki tarif sayım çok sınırlı. Bu sebeple her fırsatta enerjmin büyük çoğunluğunu bu işe ayırıp kendi Ekşi Mayalı Gıda arşivimi kendim oluşturacağım. Biter bitmez de her türlü platformda sizlere duyuracağım.

    Tüm Türkiye'nin eve kapandığı bu günlerde , sizin de farkettiğiniz üzere evde ekmek yapımına olan ilgi epey arttı. Bu süreçte benden ekşi maya isteyen o kadar çok kişi oldu ki kimisine elden ulaştırabildim. Kimisine yalnızca tarif verebildim. Bundan evvel kargo ile ekşi maya gönderdiğim çok kişi oldu ama bu dönemde kargoların yoğunluğu göz önüne alındığında mayayı kargo ile teslim etmeyi denemek, mayayı ölüme terk etmek gibi bir şey oluyor. O yüzden uzak diyarlardaki hiç kimseye ekşi maya ulaştıramadım.

    Ama bu zorlu süreç bitip de tekrar eski güzel günlerimize (hatta daha iyilerine) kavuştuktan sonra yine kargo ile ekşi maya paylaşımında bulunabileceğimi umuyorum (Büyükşehirlerde yaşayıp da ekşi maya temin etmek isteyenler için ekşi maya satışı yapan bir çok fırın ve site var. Ortalama olarak fiyat 100 gr için 40-50 tl civarı, bilginiz olsun).

    Bu kez ekmeğim siyez ekşi mayalısı. Az değil tam 48 saat soğuk bir uyku uyuyup sonra fırınla buluşmuş, bu sebeple hem lezzetine lezzet katmış hem de yumuşacık pişmiş bir ekmek kendisi. 24-26 saat soğuk mayalama sonucu pişirdiğim siyez ekmeğim de oldu . Fakat 48 saat mayalanmış bir ekmeğin dokusu 1gün mayalanmış ekmekte yok. Eğer benim gibi sabırla 2 gün bekleyemez de daha erken pişirirseniz ekmeğiniz bir miktar sert ve daha basık olabilir.

    ekşi mayalı siyez ekmeği, ev yapımı ekmek tarifi, ekşi mayalı ekmek yapımı, siyez ekmeği

    Malzemeler (1 baton kalıp için) :

    500 gr siyez unu
    350 gr su
    100 gr aktif ekşi maya
    10 gr tuz
    7 adet ceviz

    Yapılışı :

    -Un ve suyu derin bir kasede kaşık ile karıştırıp 1 saat bekletin.
    -Aktifleşmiş ekşi mayayı un ve su karışımına ekleyip 3-4 dk yoğurun. 30 dk hamuru dinlendirin.
    -Son olarak tuzu hamura ilave edip 5 dk hamur tamamen özdeşleşene dek yoğurun. Kasenin üzerini streç film ile kapatıp hamuru buzdolabına kaldırın.
    -Cevizleri bir kavanoza alıp üzerine su doldurun ve onları da buzdolabına yerleştirin.
    -1 gün sonra hamuru buzdolabından çıkarın. Unlu tezgaha alıp dikdörtgen formu verin. Bu esnada kullanacağınız baton kalıbı yağlı kağıt ile kaplayın. Cevizlerin suyunu süzüp kağıt peçete ile kurulayın.
    -Cevizlerden , ekmeğin üzeri için 4 yarım ceviz ayırıp kalanını iri parçalara ayırın.
    -Dikdörtgen formunda açtığınız hamurun üzerine parçaladığınız tüm cevizleri yerleştirip hamuru katlayarak şekil verin. Baton kalıba hamuru koyun ve üzerine cevizleri yerleştirin.

    tam siyez ekmeği, ekşi mayalı ekmek yapımı, siyez ekmeği tarifi

    -Bu kadar uğraştığınız hamuru şimdi fırına verebileceğinizi mi düşündünüz ? Düşünmeyin. Kalıbı usulca bir poşete geçirip 1 gece daha dinlendirmek üzere buzdolabına kaldırın.
    -1 gece sonra hamuru buzdolabından çıkarıp poşetinden ayırın. Tezgahın üzerinde oda ısısına gelmesini beklerken fırını 230 derecede ısıtın.
    -İyice ısınan fırına ekmeği yerleştirin. Yanına 1 kap içerisinde sıcak su koyun. Böylece ekmeğiniz yumuşak olacaktır. Fırın ısısını 200 dereceye düşürün ve ekmeğiniz tamamen kızarıp pişene dek fırında bekletin.

    ekşi mayalı siyez ekmeği, ev yapımı ekmek tarifi, ekşi mayalı ekmek yapımı, siyez ekmeği

    -Ekmeğimiz pişti, mis gibi oldu. Şimdi elinizi yakmadan ekmeği dikkatlice kalıptan ve yağlı kağıttan ayırıp tel ızgara üzerine alın ve tamamen soğuyana dek dokunmayın. Tercihen 1 gece sonra ekmeği dilimleyip dilerseniz porsiyonlayarak dondurucuya veya buzdolabına kaldırın. Tüketeceğiniz zaman ekmek kızartma makinesinde veya tost makinesinde hafifçe ısıtın veya kızartın. Ben bu işlemi her zaman yapıyorum. Böylece her seferinde yeni pişmiş tazeliğinde ekmeğim oluyor masamda.

    ekşi mayalı siyez ekmeği, ev yapımı ekmek tarifi, ekşi mayalı ekmek yapımı, siyez ekmeği

    Cevizli ve Keten Tohumlu Ekşi Mayalı Ekmek

    $
    0
    0
    Cevizli ve Keten Tohumlu Ekmek, ekşi mayalı ekmek yapımı

    Şu alt fotoğrafta ekmeğin içine parmaklarını sokan yumuk yumuk elleri görüyor musunuz ? O eller şuan 6,5 yaşına yaklaştı ve bu fotoğraf bundan tam 2,5 yıl öncesine ait (Pardon, ne tarafa ağlıyorduk !) O zamanlar tam da bu tarifteki gibi cevizli ve keten tohumlu ekşi mayalı ekmek türevi ekmekleri sık sık yapardım. Şimdilerdeyse fırında ekmek pişerken genelde şu sözler dönüyor etrafımda ;

    -Beyaz ekmek mi ? Lütfen beyaz ekmek olsun (Çünkü içinde tam buğday, siyez, karakılçık, çavdar, arpa unu olan ekmeklerin rengi beyaz değil ve kendileri de beyaz unlu ekmekler kadar yumuşak değil)
    -İçinde bi şey var mı ? Yok diii mi içinde bi şey ? İçinde bi şey olunca pek sevmiyorum da ! (Surat asma emojisi eklediğimi varsayın).

    Yani sözün özü, küçükken iyi ki çeşit çeşit yedirmişim. Çünkü büyüdü ve kendi tercihleri doğrultusunda en basit, en sade olan ekmeği seviyor/istiyor. Evet, evet , acı ama gerçek ! :)

    Cevizli ve Keten Tohumlu Ekmek, ekşi mayalı ekmek yapımı

    Malzemeler :

    700 gr ekmeklik buğday unu
    700 gr su
    150 gr organik tam buğday unu
    150 gr çavdar unu
    150 gr aktifleştirilmiş ekşi maya
    23 gr kaya tuzu+30 gr su
    1 yemek kaşığı çörek otu
    8 adet ceviz

    Yapılışı :

    -Un ve suyu derin bir kapta karıştırın. üzerini kapatıp 1 saat dinlendirin.
    -Dinlenen karışıma mayayı ekleyip 2-3 dk yoğurun. Üzerini örtüp 30 dk dinlendirin.
    -Süre sonunda tuz ve suyu birbirine karıştırıp hamura ekleyin ve 5 dk hamuru iyice yoğurun.
    -Hazır hale gelen hamuru 30 dk dinlendirin. Bunun  ardından 30 dk arayla hamuru 4 kez katlayın.
    -Son katlamanın ardından hamuru tekrar 30 dk dinlendirin.
    -Hamuru bolca un serpişmiş tezgaha alın ve dikdörtgen form verin. Üzerine irice kıyılmış 8 ceviz ve 1 yemek kaşığı keten tohumu serpin. Hamura katlayarak şekil verip bez serili ve unlanmış sepete alın.
    -Hamuru buzdolabına kaldırıp 18 saat soğuk mayalama için bekletin.
    -Fırını 240 derecede 20 dk döküm tencere ile birlikte ısıtın. Hamuru dolaptan çıkarıp yağlı kağıda alın ve hemen  sıcak tencereye bırakın. Tencereyi fırına yerleştirip 230 derecede 30 pişirin. Sonra ısıyı 200 dereceye düşürüp tencerenin kapağını açın. Tam bu esnada fırına 1 kase dolusu sıcak su koyun.
    -Pişen ekmeği tencereden dikkatlice alıp tel ızgara üzerinde soğumaya bırakın.

    Cevizli ve Keten Tohumlu Ekmek, ekşi mayalı ekmek yapımı

    Ekşi Mayalı Poğaça

    $
    0
    0
    ekşi mayalı poğaça tarifi, ekşi mayalı poğaça yapımı

    Hamurla ilgili yapmasını ve yemesini en sevdiğim şey ekşi mayalı ekmek değil :) Ekşi mayalı poğaça, çörek ve bazlama yapmayı çok seviyorum. Pek tabii yemesini de ... Hamurla oynamanın keyfi bir yana, ekşi mayalı hamurdan alacağınız lezzeti sanayi mayasıyla yaptığınız hamurlarda bulamayacağınızı görmek paha biçilemez . Ekşi mayalı bir poğaçayı elinize aldığınızda bir ağırlık, bir doku hissedersiniz. Çünkü içi sanayi mayasıyla yapılmış poğaça gibi fos hamur değildir. O yüzden 1 ekşi mayalı poğaça kahvaltıda sizi doyurmaya yeter :)

    Yapımı her ne kadar sıradan bir hamura nazaran daha uzun sürse de inanın , lezzetine değecektir. Bu tarif benim ilk denediğim ekşi mayalı poğaça tarifi. Deneme zamanı ise sanıyorum 3 yıl kadar evvel. Karantina günlerinde sık sık yapıyorum bu hamuru. Hiç başka bir ekşi mayalı poğaça hamuru denemesine girişmeme gerek olmadı çünkü bu hamur gerçekten çok güzel.

    Ekşi mayacılara şimdiden kolay gelsin :)

    ekşi mayalı poğaça tarifi, ekşi mayalı poğaça yapımı

    Malzemeler :

    580-600 gr un
    250 ml süt
    150 gr aktif ekşi maya
    10 gr tuz
    2 yumurta (1 tanesinin sarısı ayrılacak)
    75 gr erimiş ılınmış tereyağı
    20 gr toz şeker

    Yapılışı :

    -Tüm malzemeyi derin bir kaba alıp yaklaşık 10 dk boyunca yoğurun (1 yumurtanın sarısını ayırmayı unutmayın).Hazırladığınız hamuru üzerini kapatabileceğiniz bir kaba alıp buzdolabına kaldırın.
    -1 gece soğuk mayalamaya bıraktığınız hamuru ertesi gün oda ısısında bırakın. Yaklaşık 2 saat hamurun oda ısısına gelmesini bekleyin.
    -Oda ısısına gelen hamuru alt fotoğraftaki gibi bezelere ayırın. Bolca unladığınız tezgahın üzerine bezeleri alıp 1 saat dinlendirin. Bezelerin üstünü örtmeyi unutmayın.Bu esnada siz poğaçanın iç malzemesini hazırlayın. Ben peynirli bir iç ve patatesli bir iç kullandım.
    -1 saatin sonunda her bir bezeyi elinizle hafifçe bastırarak açın. Açılan hamurun içine iç harcından pay edip dilediğiniz şekli verin.


    -Şekillendirdiğiniz poğaça hamurlarını pişireceğiniz tepsiye alıp üzerini örtün ve 2 saat daha mayalandırın.
    -Mayalanan hamurların üzerine 1 yumurta sarısını çatalla çırpıp sürün.
    -200 derecede ısıtılmış fırında poğaçaları pişirin.

    ekşi mayalı poğaça tarifi, ekşi mayalı poğaça yapımı

    Leyla'nın Eliminasyon Diyeti

    $
    0
    0

     


    Günlerdir bu yazıya başlıyor, fakat tek kelime edemeden kapatmak zorunda kalıyordum. Eliminasyon diyetimle ilgili sürecin ve sonrasının nasıl geçtiğine dair sorular almamış olsam, muhtemelen bu yazıyı asla yazamazdım :) Çünkü ben artık evde zaman yönetimi konusunda sıkıntılar yaşıyorum. Sanki gün bir başlıyor ve bir bitiyor. Ortasında yalnızca mutfakta bir şeyler pişirmek/hazırlamak/temizlemek , çocukların ardını toparlamak, aralarındaki çatışmaları yönetmek, çamaşır sepetini boşaltıp ütü sepetini doldurmak, sonra ütü sepetini boşaltıp tekrar çamaşır sepetini doldurmak, aralardaki boşluklarda da evi süpürmek var . Beni en çok yoran konu ise sağlıklı beslenme çabalarımda mutfakta geçirdiğim zaman. Çünkü bazen o kadar uzun süre mutfakta kalmak zorunda oluyorum ki salona geçince kendimi ayakta 'şimdi ne pişirecektim' diye düşünürken buluyorum. Yani salon koltuğu bana o denli yabancılaşmış !

    Eliminasyon diyeti yalnızca vitamin/mineral dengesini bozabileceğinden değil, 'mutfak yorgunluğu'na sebebiyet vermesinden ötürü de  uzun süre yapılabilecek bir diyet değil.  Ayrıca diyet ilerledikçe bağımlı olduğumuz gıdalardan ayrı kalmanın vücutta yarattığı stresle uzun süre baş edebilmek de bu diyeti kısa süreli yapma sebeplerinden biri bence . Diyette başlangıç sebeplerimi , diyetteki yasaklarımı ve serbestlerimi, diyet boyunca sabah kahvaltılarımı (akşam yemeği önerilerimi) instagram sayfamda ayrıntılı olarak paylaşmıştım. Fakat diyet süreci boyunca ve sonrasında yaşadığım değişiklikler orada anlatılabilecek kısalıkta değil . İşte bu sebeple böyle bir yazı doğdu. O zaman hadi okuyalım !

    Diyet sürecinde ne gibi değişiklikler yaşadım ?

    • Öncelikle şunu belirtmeliyim. Diyete başlama sebebim olan egzaman, vitiligo, bacaklarımda oluşup vücuduma yayılma eğilimi gösteren ve teşhisi 2 ay evvel koyulan kızarıklıklarla ilgili farklı etkiler yaşadım. Egzamam ilk günlerde inanılmaz hafifledi. Fakat diyetin son 1 haftası aynı şiddette geri geldi. Egzamanın yalnızca beslenme değil stres kaynaklı da olduğunu görmeme sebep oldu bu durum. Bu benim için çokkk önemli ! Belki de benim egzamamı peynir değil stres tetikliyordur.
    • Vitiligo gibi derin hastalıklar için bu diyeti 1 ay gibi kısa bir süre yapmak maalesef yeterli değil. O yüzden vitiligoda bir gerileme zaten beklemiyordum ve hiç bir değişiklik olmadı.
    • Bacaklarımda oluşan kızarıklıklarda ilk 2 hafta hiç bir değişiklik olmadı. Çok yoğun, bazı yerlerde bordoya çalan renkte iri kızarıklıklar kollarıma, omzuma yayılmış durumdaydı. 2.haftadan sonra vitamin/mineral desteği sağlayan bir bant yapıştırdım vücuduma. 24 saat sonra çıkardım. Bu süreçte o bantın mı etkisi oldu yoksa diyet mi işlemeye başladı bilemiyorum ama son 2 haftada kızarıklıklarım %75 kayboldu (Bu arada teşhisimin adını bilmiyorum, oldukça uzun ve latince bir şeyler söyleyen doktoruma ismi tekrar sorduğumda Türkçe bir karşılığı yok demişti).
    • Daha ilk sabahtan başlamak üzere diyetin özellikle ilk 1 haftası enerjim çok yüksekti. Azıcık uyku ile dinç bir şekilde güne başlıyor ve yorulmaksızın çalışabiliyordum. Fakat son haftalarda yine diyetin getirdiği vitamin/mineral kaybından kaynaklı olduğunu düşündüğüm yorgunluklar başladı. Öyle ki neredeyse tüm gün yatmak istiyordum (Gün boyunca hiç dinlenemiyor olmamın da bunda etkisi olmuştur tabii).
    • Diyetin 2. haftasında kafa hacamatı yaptırdım. Ben senelerdir hacamat yaptırırım ve kafa hacamatı sayesinde sinüzitten tamamen kurtulmuş biriyim.  Hacamat yaptıranlar iyi bilir, hacamattan evvel 3 gün ve hacamat sonrası 3 gün beslenmeden hayvansal gıdalar çıkarılarak bir diyet uygulanır. Bu , damarlardaki kanın daha akışkan olmasını sağlar. Böylece hacamat yapılan bölge  toksinlerden daha iyi temizlenir. Ben zaten 14 gündür böyle bir beslenme içerisinde olduğum için hacamat esnasında inanılmaz bir kan çıkışı oldu başımdan. O güne dek ne ben ne de hacamatı yapan annem böyle bir kan çıkışına şahit olmamıştık. Fakat anında bir rahatlama, sanki başımın üzerinden kaldırılmış bir yük hissettim. Bana en iyi gelen şey kesinlikle kafa hacamatıymış bunu bir kez daha anladım. Hacamattan sonraki 3-4 gün baş ağrılarım oldu. Baş ağrısı vücudun toksinlerden arındığının bir göstergesidir. Hatta eliminasyon diyetine başladıktan 3-4 gün sonra başlayan baş ağrıları normal kabul edilir. Sanırım benim hacamattan destek almış olmam toksin atımını yoğun şekilde ancak o zaman başlatabildi. 3-4 gün sonra tamamen kesildi.
    • Diyetin bana getirdiği en olumlu şeylerden biri saç dökülmesi problemimin tamamen bitmesi oldu. Daha evvel saç dökülme sorunu yaşadığımda ayın Aslan burcu günlerinde saçımı kestirerek bu süreci durduruyordum fakat şu dönemde kuaföre gitmeyi çok mantıklı bulmadığım için uzun zamandır saç kesimi yaptıramamıştım. Sanırım bu diyet sayesinde bol bol taze sebze/meyve tüketmiş olmam, mevsim balıklarını haftada en az 4-5 gün tabağıma yerleştirmiş olmam saçlarıma çok iyi geldi.
    • Bir diğer olumlu şey cildimdeki değişim oldu. Yüzümde her zaman  dokunduğumda pütür pütür hissettiğim cildim gitti, yerine pürüssüz ve parlak bir cilt geldi. Resmen cildimin ışıldadığını hissettim. hatta diyet boyunca 2,5 kg vermiş olmama rağmen yalnızca yüzüme bakanlar kilo aldığımı düşündü. Hani kilo alınca insanın cildi gerilir, kırışıklıkların fark edilme ihtimali düşer ya :) İşte öyle bir etki.
    • Kilo konusu açılmışken , evet 2,5 kg verdim. Üstelik ben oldukça zayıf biriyim, vücudumda yağ kitlesi çok düşük. Fakat buna rağmen bu kiloyu verdiysem , kilo fazlalığı olan birinin bu diyet sonucunda hatrı sayılır bir kilo kaybı yaşayabileceğini düşünüyorum. Tabii diyetten çıkardıklarınızın yerin neyi ne kadar koyduğunuz çok önemli. Sabah kahvaltısında 2 kase dolusu kuru yemiş yerseniz , o iş olmaz :)
    • Kilo vermenin dışında diyet boyunca kendimi çok hafif hissettiğimi de belirtmeliyim. Yani tabaklar dolusu gıda tüketmeme rağmen hiç şişlik yaşamadım. Çünkü bedenimi şişirecek hiç bir şey tüketmedim, o da kendini şişirmedi :)
    • Peki en önemli değişim ne oldu dersiniz ? Kesinlikle damak tadımdaki değişim 1 numaraya oturur derim. Diyetten evvel bir oturuşta 1 kase kuru yemişle 5 kuru inciri mideye indiren ve gözü hala kuru incirlerde olan ben ,yalnızca 1 kuru incirle şeker isteğinden kesilir hale geldim. Diyetten şekeri çıkarınca canınız zaten şeker istemiyormuş, bunu daha iyi anladım. O yüzden en zorlanmadığım konu şeker konusu oldu diyebilirim. Canım hiç şekerli bir gıda istemedi. Hatta ilk 2 hafta kendim için meyve şekerlerini dahi kullanarak kek veya kurabiye pişirmedim. Öyle bir ihtiyaç hissettiğimde taze meyve tükettim ve nadiren kuru meyve yedim. Canım istese yer miydim ? Elbette yerdim, instagram sayfamda oldukça fazla tarif var, şekersiz pişirilen ama şekerli mutluluğu veren tariflerden birini yapar , oturur yarısını tek seferde yerdim :) 
    • Yalnızca şeker konusunda değil karbonhidrat konusunda da durum aynı. Defalarca poğaça, haşhaşlı çörek, pizza vs. pişirdim. Hiç mi canım istemedi ? Hayır hiç istemedi. Çünkü onu metabolizmanızdan çıkardınız ve bedeniniz ona ihtiyacı olmadığına ikna oldu. Hepsi bu :)
    Eğer aklıma gelen başka olumlu gelişmeler olursa bu yazıya ilave yaparım. Şimdilik benim not ettiklerim bu kadar. Gelelim 21 günlük (ki ben onu 23 gün sürdürdüm) diyetin bitiminde başladığım 'geri tanıtma' aşamasına. Bu aşamada diyetten çıkardığımız gıdaları teker teker diyete sokarak etkilerini gözlemliyor ve not ediyoruz. Sonra olumsuz etki yaratan tüm gıdaları diyetten sonsuza dek çıkarıyoruz. 

    Ben öncesinde de buna benzer kısıtlamalar yaptığım için bana neyin iyi geldiğini neyin iyi gelmediğini zaten biliyordum. Fakat yine de yeni fark ettiğim ve hatta inanılmaz aydınlandığım şeyler oldu ;

    • Diyetin geri tanıtımına ilk olarak yumurta sarısı yiyerek başladım. Kahvaltıdan yalnızca 1-1,5 saat kadar sonra başlayan baş ağrısı, vücutta yorgunluk, gözü açamama gibi semptomlar yaşadım. psikolojim çökmüştü ve oldukça gergindim. Benim için kötü bir gündü ve günün sonunda 'bir daha asla yumurta yemeyeceğim' dedim. Fakat yumurta benim için hem önemli bir besin kaynağı hem de benim aşk yaşadığım bir gıda. Kek, pankek, kurabiye vs. yaparken yumurtaya alternatif çok ürün var evet ve ben bunları her tarifimde kullandım ama sahanda tereyağlı yumurtanın, sucuklu yumurtanın veya yumurtalı ekmeğin bir alternatifi yok maalesef  :/ Ve ben onları seviyorum :) Bu deneyimimden 4 gün sonra tam 1 yumurta tüketmeyi denedim. Bingo ! O gün hiç bir şikayetim olmadı. Bundan cesaret alarak 1 gün sonra tekrar tükettim ve aynı şikayetleri tekrar yaşadım. Ben şu sonuca vardım, yumurta tüketeceksem sarı ve beyaz bir arada olmalı ve her gün olmamalı ! Haftada maksimum 4 yumurta tüketmeye karar verdim böylece.
    • Süt ürünlerinden yalnızca peynir için geri tanıtım yaptım kendime. Aslında peynir en en en son tanıtılması gereken gıda. O derece mimli yani :) Ama ben peyniri çok seviyorum ve etkilerini görmek istedim. Geniz akıntımı artırdığını zaten biliyordum. Bir kaç günlük peynir tüketimimin sonucunda yoğun geniz akıntısı ve ardından da boğaz ağrısı problemi yaşadım Böylece peynirin de yerini kafamda oturttum. Her sabah değil ve yalnızca 1-2 küçük dilim :) Aslında vitiligo hastalarının yumurtayı da peyniri de beslenmelerinden tamamen çıkarması gerekiyor. Fakat ben ne kadar süre yaşayacağımı bilmediğim bu dünyada ikisi ile de sonsuza dek vedalaşmayı mantıklı bulmuyor ve bunu kabul etmiyorum. Eğer ilerleyen yıllarda Tıp bilimi bana 'yumurta ve peynir sende vitiligo yapmış' diye net bir kanıtla gelirse, o zaman hiç düşünmeden gerekeni yaparım :)
    • Tanıttığım bir diğer gıda domates salçası oldu. Domates mevsimini geride bıraktığımız için zaten manavdan domates alıp yemeyi hiç düşünmedim. Açıkçası canım da hiç domates yemek istemedi. Bunun yerine domates salçası ile pişirilmiş nohut yemeği yiyerek domates geri tanıtımımı yapmış oldum. Geri tanıtımlardan sorunsuz geçmiş olan tek gıda şimdilik domates. Herhangi bir olumsuz etkisi olmadı bedenime. 
    • Bir diğer geri tanıttığım besin yer fıstığı oldu. Ve buraya kocaman bir kırmızı X koymak istiyorum. Yer fıstığı benim için tamamen bitmiştir !
    • Kendimi çok iyi ama mutsuz hissettiğim 2 gün evvel evdekilere uzun zamandır börek pişirmediğimi hatırladım. Yeşil mercimekli bir iç hazırladım. Niyetim onlara bu iç ile bir börek sarıp aynı iç ile kendime de glutensiz, yumurtasız bir poğaça yapmaktı. Fakat tüm yemekler hazır olup börek fırına verilince kendimde poğaça yapacak enerjiyi bulamadım. Mis gibi sağlıklı yemeğimi yedikten sonra üstüne 1 tabak yeşil mercimekli yufka böreği yedim. Tek kelimeyle mükemmel yapmışım. Yeşil mercimekli böreğe bir kez daha aşık oldum. Gelelim bedenimdeki olumsuz etkilerine. Sabah bütün vücudum şiş bir şekilde uyandım. 1 aydır gluten girmeyen bedenim anında vermesi gereken tepkiyi bana verdi :) Bu zaten beklediğim bir şeydi çünkü bu diyetten sonra 'glutenli ürün tanıtma' diye bir şey yok. Çünkü gluten, asla hayatımıza sokmamamız gereken bir şey. Ben 1 ay boyunca glutensiz unlarla yumurtasız,sütsüz,yoğurtsuz ekmekler, poğaçalar, krepler, pankekler pişirmiş biri olarak şunu gönül rahatlığıyla söyleyebilirim ; glutenin olduğu hiç bir şeye karşı özlem duymam. Ama bu demek değildir ki artık benim için gluten bitmiştir. Hayır hayır ! Fırından beyaz ekmek alıp yiyeceğimi hiç sanmıyorum veya pastaneden simit/poğaça almak da bana göre değil. Fakat incecik hamurdan yapılmış kavurmalı Sürmene pidesine , kendim pişireceğim çıtır sokak simidine veya canım çok isterse yapıp yiyeceğim yumuşacık Karaköy poğaçasına asla hayır demeyeceğim. Benim için önemli olan denge ! Hani bunu haftada/ayda 1 gün yapmakla her gün yapmak aynı şey değil. Bir de pek tabii bi oturuşta tepsinin tamamını yememek kaydıyla :)
    • Son olarak geri tanıtımlarda ev tipi sucuk tükettiğimi de yazarak bu yazıma son veriyorum. Fabrikasyon bir sucuk değildi ve bende herhangi bir olumsuz etkisi olmadı. Ama yine de ben sucuk konusunda mesafeli davranmaktan yanayım. 
    Aklıma ilaveler gelirse yine buraya eklemeler yaparım. Sormak istedikleriniz olursa vakit buldukça cevaplamaya çalışırım. Şimdi mutfağa gidip glutensiz ekmeğimi incecik dilimleyecek, tost makinesinde ısıtacak, sahanda sadeyağlı poşe yumurta yapacak, avokado ezmesi hazırlayıp hepsini aynı tabakta buluşturacağım :) 

    Şifa olsun.
    LeylaK

    Glutensiz Yemiş Ekmek

    $
    0
    0
    glutensiz ekmek, yemiş ekmek

    Sabah bu ekmeği dilimledikten sonra tost makinesinde 2 dilimini ısıttım. Ben tost makinesinde bastırılmış ekmeği çok severim. O yüzden mümkünse tüm glutensiz ekmelerimi tüketmeden evvel  hem hafifçe ısıtıp hem de tost ekmeği formu kazandırmak için makineye koyarım. Bu ekmeğin makinedeyken mutfağa bıraktığı kokuyu hiç bir glutensiz ekmekte yakalayamadım. Hatta glutenliler bile böyle davetkar kokmadı 😋

    Sebebi ise basit, içerisindeki elma suyu konsantresinin ısınınca ortaya çıkan tatlımsı kokusu ve yemişlerin kavrulurken yaydığı koku...

    Ekmek kesinlikle en lezzetli ekmeklerimden biri oldu. Her geçen gün çok daha iyisini keşfediyor, çok daha lezzetlisini deneyimliyorum. Ve gördüğünüz gibi kendime o soruyu ben de sormadan edemiyorum , 
    • Bu ekmekleri yedikten sonra sizce fırın tezgahındaki beyaz undan francala bana cazip görünebilir mi ?
    • Hiç sanmıyorum 💛
    1 baton kalıp için malzemeler :

    100 gr çiğ fındık içi
    50 gr çiğ badem içi
    50 gr çiğ kabak çekirdeği içi
    80 gr çiğ susam
    100 gr beyaz chia tohumu
    70  gr yulaf ezmesi
    200 gr çiğ karabuğday unu
    1 yemek kaşığı karnıyarık otu tozu
    Yarım tatlı kaşığı tuz
    1 tatlı kaşığı karbonat + 1 yemek kaşığı limon suyu

    Kuru malzemelerin miktarları tamamen keyfinize kalmış. İstediğiniz tohumdan ilave edip dilediğinizi tariften çıkarabilirsiniz. Gelelim sıvı malzemelere ;

    50 gr zeytinyağı
    50 gr elma suyu konsantresi
    350 gr ılık su

    glutensiz ekmek, tohum ekmek, çekirdekli ekmek, fındıklı ekmek
    Yapılışı :

    -İlk olarak unu derin bir kaba elin. Üzerine tuzu ve karnıyarık otu tozunu serpip elinizle karıştırın ve tüm tohumları, yemişleri unun üzerine ilave edin.
    -Zeytinyağı, ılık su ve elma suyu konsantresini ayrı bir kasede karıştırın.
    -Sıvı karışımı kuru karışıma ilave edip, köpürtülmüş karbonatı da hamur kabına ekleyin. Önce kaşıkla karıştırarak yedirin. Bu esnada chia ve karnıyarık otu tozu sıvıyı emeceği için kaşıkla karışamaz kıvama gelecektir. O zaman hamuru elinizle iyice yoğurun. 
    -Yoğurduğunuz hamuru, yağlı kağıt serili baton kalıba yerleştirip elinizle düzeltin. Ekmek formu vermeye çalışın. Hamurun üzerini örtüp tezgah üzerinde 45 dk kadar dinlendirin.
    -Fırını 175 derecede ısıtın. Isınan fırına kalıbı yerleştirip alt üst ayarda 50 dk pişirin. Pişen ekmeğe kürdan testi yapın. Gerekirse ısıyı 150 dereceye kadar düşürüp 5-10 dk daha fırında bekletebilirsiniz.
    -Ekmeğiniz piştikten sonra hemen kalıptan çıkarıp tel ızgara üzerinde soğutun.
    -Dilimlemek için ekmeğin iyice soğumasını bekleyin. Dilerseniz 1 gün sonra dilimlemek, dilim açısından daha başarılı olmanızı sağlayacaktır. Alt fotoğrafta gördüğünüz gibi 👇😉

    glutensiz ekmek, yemiş ekmek, çekirdekli ekmek, fındıklı ekmek

    Brüksel Lahanası Salatası

    $
    0
    0
    brüksel lahanası salatası , lahana salatası

    Ben diyeyim 9 , siz deyin 10 yıllık fotoğraflarla bir yazı getirdim bugün size. Geçtiğimiz günlerde manavda Brüksel lahanalarını görünce aklıma geldi bu tarif. Bursa'da Trabzona'a kıyasla daha kolay ulaşılabilir bir sebze olduğu için çeşit çeşit salatasından zeytinyağlı yemeğine, kremalı sotesine kadar pek çok çeşidini yapardım. Ama burada çok nadiren bulabildiğim için yalnızca brokoli, karnabahar ve havuçla hazırlanmış karışık salatasını yapıyorum. Mesela bu fotoğrafta tek başına onlardan bir salata yapmışım ki büyük lüks :)

    Ben çocukların bu minik lahanalar salatada hoşlarına gider ve severek yerler diye düşündüm ama Como ve benim dışımda Brüksel lahanasına çatal uzatan çıkmadı. Kilosunun 15-20 lira olduğunu düşünürsek çok üzüldüğümü söyleyemeyeceğim :) Onlar , bağını 2 liradan aldığım kara lahananın sarmasını hüpletmeye devam edecekler artık :)

    brüksel lahanası salatası , lahana salatası

    Malzemeler :

    200 gr Brüksel Lahanası
    1 orda boy havuç
    4 diş sarımsak
    1 limonun suyu
    2 yemek kaşığı zeytinyağı
    Tuz


    brüksel lahanası salatası , lahana salatası


    Yapılışı :

    -Brüksel lahanalarının dış yaprakları hasarlı ise koparıp temizleyin. Lahanaları yıkayıp süzün.
    -Havucu ince ince doğrayın.
    -Derin bir tencereye kaynar su koyun. Üzerine metal bir süzgeç oturtun. Lahanaları ve doğranmış havuçları biraz tuzlayıp süzgece alın. Süzgecin içine girebilecek bir büyüklükte kapat kapatıp ocağı açın. Yüksek ateşte fokurdayan suyun buharı ile lahana ve havuçları pişirin.
    -Pişen sebzeleri yine süzgeçle birlikte soğumaya bırakın.
    -Limon suyu , dövülmüş 4 diş sarımsak ve zeytinyağını karıştırın.
    -Sebzeleri salata kasesine alıp üzerine hazırladığınız sosu gezdirin. Brüksel lahanası salatasını soğuk servis edin.

    Ekşi Mayalı Tost Ekmeği

    $
    0
    0
    ekşi mayalı tost ekmeği, ev yapımı tost ekmeği, nefis tost ekmeği tarifi

    Ekşi mayalı hamur ile çalışması çok keyifli. Hele zamanınız varsa çörek ve poğaça hazırlamak benim en sevdiğim iki şey. Bunların akabinde tost ekmeği pişirmeyi çok seviyorum. Zaten ben baton kalıpta pişen her şeye bayılırım. Nedense bana daha nostaljik ve daha sıcak geliyor. Bir de pişirdiğim şey ekmekse ve dilimleri incecikse , ah  işte en sevdiğim :)

    Sık sık farklı tost ekmeği tarifleri deniyorum. Bence her biri ayrı bir lezzette oluyor. 'Olmamış' diyebileceğim bir tost ekmeği çıkarsa eğer elimden, onu bile güzel bir eski kaşar ve bol tereyağı ile bir lezzet şölenine dönüştürebiliyorum. Çünkü ekşi mayalı ekmek demek, emek demek, sabır demek...

    ekşi mayalı tost ekmeği, ev yapımı tost ekmeği, nefis tost ekmeği tarifi

    🍞Ekşi Mayalı Tost Ekmeği🍞
    380 gr beyaz un
    66 gr aktifleştirilmiş ekşi maya
    süt + 2yumurta = 264 gr (her ikisinin toplamı. yani önce yumurtayı bir kaba kırın, sonra 264 gr edene dek süt ekleyin))
    1 tatlı kaşığı toz şeker veya bal
    50 gr yumuşak tereyağı
    4 gr tuz
    ekşi mayalı tost ekmeği, ev yapımı tost ekmeği, nefis tost ekmeği tarifi


    -Hamur için tüm malzemeleri birlikte kuvvetlice yoğurun. Oldukça cıvık bir hamur oluyor ki ekmeğin yumuşacık olmasını sağlayan şey bu hamurun cıvıklığı.
    -Yoğurduğunuz hamuru yarım saat arayla 4 kez katlayın.
    -Katlamaların ardından hiç şekillendirmeden yağlı kağıt serili baton kalıba hamuru dökün.Üzerine haşhaş ve çörek otu serpip poşete geçirin ve buzdolabında 24 saat mayalanmaya bırakın.
    -Fırını 230 derecede ısıtıp bir kaseye kaynar su doldurun. Isınmış fırına kaynar su dolu kaseyi ve buzdolabından çıkardığınız hamuru yerleştirip ısıyı 200 dereceye düşürün. Hamuru kızarana dek pişirin. Tel ızgara üzerine alıp soğumasını bekleyin. Sonrasında dilimleyip poşetleyerek buzdolabına kaldırabilirsiniz.
    -2. Fotoğrafta dilim halini görebilirsiniz. Gayet gözenekli hoş bir hamur oldu.
    -4. Fotoğrafta da benim çakma çikolata kreması tariflerimden biri var. 1’er tatlı kaşığı haşhaş ezmesi, tahin, keçiboynuzu özü ve bal. Hepsini karıştırıp ekmeğe sürdünüz mü şövayane bir dünyaya ışınlanıyorsunuz. Yani onun için haribo yemeye gerek yok 😒
    -Hadi kolay gele 🎈

    ekşi mayalı tost ekmeği, ev yapımı tost ekmeği, nefis tost ekmeği tarifi


    Mor Havuçlu Ekşi Mayalı Ekmek

    $
    0
    0

    mor havuçlu ekmek , ekşi mayalı ekmek, mor havuçlu ekşi mayalı ekmek

    Bir hayalimi daha gerçekleştirmiş olmanın haklı gururunu yaşıyorum ; mor havuçlu ekşi mayalı ekmek !

    Pancarlısını gördüm, zerdeçallısını gördüm, ıspanaklısını gördüm...Ama açıkcası hiç birine mor havuçluya vurulduğum kadar vurulmamıştım. Bir gece ansızın denemeye koyuldum. Diyebilirim ki yaptığım en lezzetli ekşi mayalı ekmek bu oldu. Kabuğu incecik, içi yumuşacık, dokusu dengeli gözenekli... Sanıyorum havucun bu yumuşaklıkta payı epey yüksekti. Rengin şıklığı, ekmeğin daha tadına bakmadan bize sunduğu cazibesi ise cabası :)

    İnstagramdan takip edenler biliyor, İnstagram kullanmayıp yalnızca buradan bloğu takip edenler için kısa bir bilgi vermek istiyorum. 4 yaşındaki canım ekşi mayam Maya'yı satışa çıkardım. Ekşi maya isteyip yapamayanlar, vakit bulamayanlar, deneyip hüsrana uğrayanlar, denemeyip zaten cesaret edemeyenler :) hepinizi düşünerek , Türkiye'nin her yerine maya gönderimi yapıyorum. Azami 150 grlık paketlerde, beslenmiş olarak mayamı kargoya veriyorum. Siz elinize aldıktan sonra 'nasıl besleyeceksiniz, nasıl aktifleştireceksiniz , nasıl ekmek yapacaksınız ?' gibi konularda yardımcı oluyorum. Maya talep ederseniz benimle iletişime geçebilmeniz için bir çok kanal var. Biri seçmeniz yeterli. Gelelim mor ekmeğin hikayesine :

    mor havuçlu ekmek , ekşi mayalı ekmek, mor havuçlu ekşi mayalı ekmek

    Mor Havuçlu Ekşi Mayalı Ekmek (2 adet ekmek için malzemeler) :

    1 kg beyaz un

    200 gr aktifleşmiş ekşi maya

    300 gr mor havuç püresi

    550 gr su


    20 gr tuz+50 gr su

    8-10 adet ceviz içi

    Mor Havuç Püresi İçin Malzemeler : 3 adet iri boy mor havuç + 2-3 yemek kaşığı su

    Mor Havuç Püresinin Yapılışı :

    -Havuçların kabuklarını soyup yıkayın ve kurulayın.

    -Rendenin ince tarafıyla havuçları rendeleyin.

    -Yayvan bir tencereye havuçları alın. Üzerine suyu ilave edip kısık ateşte kapağı kapalı olarak havuçları pişirin. Havuçlar diriliğini tamamen kaybetmeli. Arada bir kapağı açıp havuçlar tencerenin dibine tutmasın diye karıştırmalısınız.

    -Pişen havuçları robotta çekip püre kıvamına getirin. Umarım bir sonraki yapışımda bu kısmı videoya çekip size kıvamı gösterebilirim. Ekmeğe sürülüp yenebilir kıvamda bir püreniz olmalı.

    Ekmeğin Yapılışı :

    -Derin bir kaba unu eleyin. Ortasını açıp önce suyu (suyun hepsini bir seferde dökmeyin, aldıkça eklersiniz) sonra ekşi mayayı, son olarak püreyi ekleyip en az 5 dk yoğurun.

    -Ekmek hamurunu yoğurduğunuz kabın kapağını kapatıp 30 dk dinlendirin.

    -30 dakikanın sonunda 50 gr suda çözdürdüğünüz 20 gr tuzu ekmek hamuruna ekleyip 10 dk boyunca yoğurun.

    -Hamuru, içi zeytinyağı ile yağlanmış bir hamur kabına alın ve üzerini kapatın.

    -30 dk aralarla hamuru 4 kez katlayın.

    -Son katlamanın ardından 30 dk hamuru dinlendirin.

    -Dinlenen ve epeyce forma gelen hamuru bolca un serptiğiniz mutfak tezgahına alın. Göz kararı veya terazi kullanarak hamuru 2 eşit parçaya ayırın.

    -Her bir parçaya elinizle dikdörtgen şekil verin. İçlerine ceviz içi serin (Benim ceviz içim azdı, yalnızca 1 tanesine koyabildim. Siz dilerseniz ekmeğe keten tohumu, çörek otu vs. gibi tohumlar ilave edebilirsiniz). Hamuru zarf kapatır gibi kapatıp yuvarlaklaştırarak un serpilmiş hamur sepetine alın.

    -İkinci hamura da aynı işlemi uygulayın. Hamur sepetlerinin üzerine bone geçirin ve bu şekilde 30 dk daha dinlendirin. Zamanınız varsa 1 saat bekletebilirsiniz. Saat çok geç olmuştu, o sebeple ben 30 dk beklettim. Ardından hamuru buzdolabına kaldırın.

    -Hamur, buzdolabında en az 18 saat mayalandıktan sonra dolaptan çıkarın. Tezgah üzerinde 1 saat dinlendirin. Son yarım saate girdiğinizde fırını 230 derecede ısıtmaya başlayın. Elbette ekmekleri pişireceğiniz tencereleri de fırına yerleştirin. Rafların en altına 1 tepsi koyun. Tepsi de ısınsın, bu bizim buhar yapma tepsimiz olacak.

    -Tencereler iyice ısınınca fırından çıkarıp tezgah üzerine alın. Sepetlerdeki ekmekleri hızlıca yağlı kağıda çevirip üzerini unlayın ve jilet ile çizin. Sonra ekmekleri tencereye yerleştirin. Tencerenin kapağını kapatıp fırına koyun. Isınan tepsiye 400 ml musluk suyu dökün ve hızlıca fırının kapağını kapatın. 20 dk 230 derecede pişirin. Tencerelerin kapaklarını açıp 5 dk da açık şekilde pişirin. Sonra ben 5 dk daha fırın kapalı halde fırında tuttum ekmeklerimi. Ardından tel ızgara üzerine çıkardım.

    -Tel ızgara üzerinde iyice soğuduktan sonra ekmeklerinizi dilimleyebilirsiniz.

    mor havuçlu ekmek , ekşi mayalı ekmek, mor havuçlu ekşi mayalı ekmek

    -İçleri, işte bu gördüğünüz muhteşem renkte olacaktır :)

    Fırında Kuzu Kol Tarifi

    $
    0
    0
    fırında-kuzu-kol-tarifi, fırında-kuzu-but-tarifi
    Esasında ayrıntılı tarif verilebilecek bir lezzet değil bu. Fırında kuzu kol işte ! Kuzu kolunu alırsın, sarar sarmalar odun fırınına verirsin. Gerisi işin teferruatı. Zira kuzu kolun kendisi zaten çok lezzetli !

    Yine de 'lezzetin kat be kat artması için kuzu kolu fırına vermeden evvel ne gibi şeyler yapmalıyız , kuzu kolun yanında ne servis edebiliriz ?' gibi sorulara yanıtlar vereceğim bu yazıda.

    Hepimizin bildiği gibi en sağlıklı ve en lezzetli yemek, odun ateşinde ve ağır ağır pişen yemektir. Bu tarif tam olarak bu ifadenin hakkını veriyor. Hem odun ateşinde pişiyor hem de pişme süresi 4-5 saati buluyor. Bizim gibi küçük şehirlerde yaşayan insanların odun fırınına ulaşması (ve pek tabii o fırında yemek pişirmeyi rica etmesi) oldukça kolay oluyor. Sizin gibi büyük şehirlerde yaşayanlar (takipçilerimin önemli bir bölümünü oluşturuyorsunuz), odun fırınını nasıl bulur, bulsa da bizim gibi hiç bir ücret ödemeye gerek kalmadan bu kuzu kolu nasıl pişirtir bilemiyorum. Ama 'odun fırını bulamıyorsam evdeki fırında pişiririm' mantığıyla hareket etmeyi planlayanlara bir uyarım var. Pişme ısısının en az 200 derece , süresinin ise en az 3 saat olacağını hesaba katarsak epey yüklü bir elektrik faturası ay sonunda sizi bekler ! Bunun yerine gidin bir kebapçıda kuzu tandır falan yiyin, daha kardasınız :) Tabii evde pişirdiğiniz kuzu kolla misafir sofralarında oluşturacağınız lezzetin önüne hiç bir şeyin geçemeyeceğini de belirtmek isterim :)
    fırında-kuzu-kol-tarifi, fırında-kuzu-but-tarifi
    Tariften evvel kuzu kolun yanında ne servis edebileceğinize dair fikirler vermek istiyorum. Ben her kuzu kolun yanına muhakkak bulgur pilavı ve yeşil bir salata yapıyorum. Etin besleyici gücünü desteklemek, demirin emilimini kuvvetlendirmek adına limonlu bir çiğ sebze salatası şart. Ekmek yerine tüketebileceğiniz bir bulgur pilavı ise hem kuzu kolun işlenmiş buğdayla (ekmek) ziyan olmasını önlemiş olacak hem de glisemik indeksinin düşük oluşu sebebiyle sizi, daha uzun süre tok tutacaktır.

    Bu fotoğraflarda gördüğünüz masada salata olarak ben marul salatası tercih ettim. Peki siz neler yapabilirsiniz ? Alternatifler epey uzun . Şöyle ki ;

              Balık Yanı Salatalar yazımda anlattığım salatalara göz atabilirsiniz.
              Taze Otlu Cherry Domatesli Salata
              Ekşili Semizotu Salatası
              Gavurdağı Salatası
              Çoban Salata
              Göbek Marul Salatası
              Roka Salatası

    Gelelim tarife.
           fırında-kuzu-kol-tarifi, fırında-kuzu-but-tarifi
    Malzemeler :


    • 1 adet kuzu kol (ev tipi fırında pişirecekseniz 2-2,5 kg olanları tercih edin)
    • Tuz
    • 1-2 dal biberiye (şart değil ama kattığı lezzet tartışılmaz)
    • 3 m kadar yağlı kağıt
    • 3 m kadar alüminyum folyo


    Yapılışı :


    • İlk olarak kuzu kola ön işlem uyguluyoruz. Bunu dilerseniz siz yapabilir veya aldığınız kasaba yaptırabilirsiniz. Şöyle ki ; kuzu etini aldığınızda  üst kısmında hafif sertleşmiş yağlı bir kısım oluyor. O kısmı keskin bir bıçak yardımıyla sıyırıp almalısınız. Etiniz, tıpkı alttaki 2 fotoğrafta olduğu gibi üst kısmı yumuşak ve bol yağlı kalmalı. Ete hiç bir yağ katmayacağımız için etin yağına ihtiyacımız var. Zaten teorik olarak bence doğada bu etin yağından daha lezzetli bir yağ bulunmuyor :)
    • İlk işlemi yaptıktan sonra tezgahın üstüne yağlı kağıdın tamamını yayın. Kuzu kolu yağlı kağıdın tam ortasına koyun ve tıpkı alttaki fotoğraflarda olduğu gibi ete derin kesikler atın.

    fırında-kuzu-kol-tarifi, fırında-kuzu-but-tarifi

    • Üstteki fotoğrafta kullandığımız kuzu kol yaklaşık 2,5 kgdı. Onu pişirirken biberiye kullandık. Alt fotoğraftaki etteyse gördüğünüz üzere biberiye yok. Her ikisini lezzet açısından değerlendirdiğimizde biberiyeli etin tadı , biberiyesiz pişen etin bir tık önüne geçiyor.

    fırında-kuzu-kol-tarifi, fırında-kuzu-but-tarifi

    • Bu fotoğraftaki kuzu kolsa ihtişamından anlaşılacağı üzere yaklaşık 3,5 kg kadardı. Bunları neden yazıyorum ? Fırında pişirebileceğiniz kuzunun ağırlığını anlayabilin diye. Yani alacağınız kuzu kolun ağırlı 2-2,5 kg da olabilir, 3-3,5 kg da.
    • Ete derin çizikler attıktan sonra çiziklere ve ete tuz serpin. Ben kaya tuzu kullanıyorum. Fakat ne kadar tuz serpeceğiniz konusunda miktar veremiyorum. Et yemeği pişirmekte ustalaşmış biriyseniz, etin ne kadar tuz isteyebileceğini kestirmeniz zor değildir. Velev ki tuzsuz oldu diyelim. Bu eti fırından çıkardığınız ilk an et gayet sıcak olacağı için eğer tuz ihtiyacı varsa biraz daha serpip eti tekrar sararak kendi ısında 5 dk muhafaza etmeniz yeterli olacaktır. Hepimizin bildiği üzere 'tuzsuzun çaresi var, tuzlunun yok' :)
    • Tuz serpilmiş ete dilerseniz biberiyeleri ekleyin, tezgahtaki tüm yağlı kağıtla eti kat kat sarın. Yağlı kağıdı sarma işleminden sonra alüminyum folyo ile eti sıkıca sarın. Her yanını sarmalısınız ki et hava almadan hem daha çabuk pişsin, hem de lezzeti artsın.
    • Yağlı kağıt ve alüminyum folyo sarılı eti bir fırın tepsisine alın. Mümkünse mahalle içlerindeki odun fırınında 3-4 saat kadar pişirtin (Fırıncılar bu işi iyi bilir ama bilemeyecek olanlar için uyarayım, fırının en uzak köşesinde pişirilmelidir et). Böyle bir imkanınız yoksa 200 derecede ısıttığınız fırında 3 saat pişirip  eti fırından çıkararak pişme durumunu kontrol edin (Kullandığınız et daha küçük ve inceyse 2,5 saatin sonunda kontrol edebilirsiniz). 2. fotoğraftan anlayacağınız üzere etiniz çatalla tuttuğunuz an dağılmalı ve iç kısmı hafif pembemsi bir renkte olmalı. 'Daha çabuk pişsin' mantığıyla fırının ısısını 200 dereceden daha fazla yükseltmeyin. Önemli olan etin daha kısık ateşte ve uzun sürede pişmesi. Ben ev tipi fırında hiç pişirmedim ama 180 derece ısı bile pişirme için yeterli gelebilir. Fakat bu durumda süreyi en az 45 dk kadar uzatmalısınız sanırım.
    • Pişen kuzu kolu aynı tepsi ile servis edin. Yağlı kağıttan ve alüminyum folyodan tamamen ayırıp servis etmeye kalkışmayın. Hem çok sıcak olacaktır hem de etin o muhteşem yağlı suyu akıp ziyan olacaktır. Ha bu arada , etin o suyuna bol bol ekmek banmayı unutmayın. O esnada Canan Karatay'ın söylediklerini duymamış gibi davranabilirsiniz ! Nasıl olsa sabah kahvaltısında yine ekmek diyetine geri dönersiniz :)
    • Nefis fırında kuzu kolunuz afiyet şifa olsun.

    Çikolata Kremalı Kurabiye

    $
    0
    0
    Çikolata-Kremalı-Kurabiye, nişastalı-kurabiye-tarifi

    Çikolata kremalı kurabiye....Kahve Dükkanı'nın sanıyorum 52. kurabiye tarifidir kendisi. Bu bloğu yazmaya başladığım 9 yıl evvel, günün birinde burada 50'den fazla kurabiye tarifi olabileceğini hayal edemezdim. Hayal değildi, ama gerçek oldu :)

    9 yıllık sürede çok ziyaret edilen, çokça denenip beğenilen ve güzel geri dönüşler aldığım onlarca kurabiye tarifi oldu. Bugün onlardan birkaçıyla ilgili kısa bir girizgah yapıp, tarife öyle geçmeyi planlıyorum.
    Ve bu planımın ilk basamağı , şimdiye dek yarım milyon ziyaret almış, 'İlk Kez Deneyecekler İçin MARSHMALLOW'dan ŞEKER HAMURLU KURABİYE tarifi.
    Ev Yapımı Bebek Bisküvisi
    Tahinli Fındıklı Kurabiye
    Linzer Kurabiye
    Kahveli ve Fındıklı Biscotti
    Çikolata Parçalı Kurabiye
    Üzümlü , Pekmezli ve Çikolata Parçalı Kurabiye
    Mısır Unlu Kurabiye
    Bademli Çokokremli Kurabiye
    Tereyağlı Fındıklı Kurabiye

    Bu tariflerin her biri 20 binin üzerinde ziyaret alıp , lezzeti konusunda başarıya ulaşmış tariflerdir. Gönül rahatlığıyla denenebilir :) Şimdi onlara bir yenisi ekleniyor. Kum gibi yapısı ve lezzetiyle eminim bu tarifim de sık denenenler arasına girecektir.

    Şifa olsun...

    Çikolata-Kremalı-Kurabiye, nişastalı-kurabiye-tarifi

    Malzemeler ( 15-17 adet) :

    125 gr  oda ısısında yumuşamış tereyağ
    1 yumurta
    1,5 su bardağı nişasta
    Yarım su bardağı un
    Yarım su bardağı toz şeker

    Üzeri İçin : 1 çay bardağı çikolata kreması

    Çikolata-Kremalı-Kurabiye, nişastalı-kurabiye-tarifi


    Yapılışı :

    -Yumurta ve yumuşamış tereyağını çırpın.
    -Bu karışıma şekeri ekleyip birkaç dakika daha çırpın.
    -Un ve nişastayı bir kaba eleyin. Bu karışımdan azar azar yumurta , tereyağı ve şeker karışımına ilave ederek yumuşak bir hamur oluşturun.
    -Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın. Yuvarladığınız kurabiyelerin ortasına parmağınız ile çukur yapın. Tüm hamuru aynı şekilde yapıp yağlı kağıt serili tepsiye kurabiyeleri dizin. Kurabiyeleri tepsiyle birlikte bozdolabına alın ve 15 dk bekletin.
    -170 derece ısıtılmış fırında 15 dakika kadar pişirin. Pişince fırından çıkarıp soğumaya bırakın.
    -Soğuyan kurabiyelerin çukur yerlerine çikolata kreması koyun. Çikolata kremalı kurabiyeleriniz servise hazır.

    Haşhaşlı Amasya Çöreği Tarifi

    $
    0
    0
    haşhaşlı-amasya-çöreği , burmalı-çörek
    Son zamanlarda çörekçi olduk çıktık. Neredeyse her hafta bu nefis haşhaşlı Amasya çöreğini pişiriyorum. Sıcakken yemesi ayrı güzel, soğukken ayrı...Bir tepsi yapıyorum, sabah kahvaltısı-akşam yemeği-akşam çayı derken iki güne yayılıyor o tepsinin bitmesi. Bakmayın iki günde yediğimize, otursak o tepsini aynı gün bitiririz !

    Haşhaşlı Amasya Çöreği (Amasya Burmalısı) bizim yöremize ait bir lezzet değil. Ama bizim zaten ailece bu yöreden olmayan her şeye karşı ayrı bir düşkünlüğümüz var. Kaldı ki bu çöreği yıllardır başka başka şehirlerde, başka sofralarda bolca yemiş biri olarak damağıma yabancı değil. O sebepledir ki mutfakta yaparken de hiç yabancılık çekmedim :)

    Haşhaşlı Amasya Çöreği için dövme haşhaş kullanmak gerekiyor. Dövme haşhaşı (haşhaş ezmesi de deniyor) aktarda bulabileceğiniz gibi son 1 yıldır BİM'de de paketlerde satışı mevcut. Oradan da temin edebilirsiniz.
    haşhaşlı-amasya-çöreği , burmalı-çörek

    Malzemeler (1 yuvarlak tepsi için) :
    • 1 kg un (biraz daha az veya biraz daha fazla gerekebilir)
    • 800 ml ılık su (200 ml ölçülü bardak ile 4 su bardağı kullandım)
    • 1 paket instant kuru maya
    • 2 yemek kaşığı şeker
    • 1,5 tatlı kaşığı tuz


    Hamura Şekil Verirken Kullanmak İçin : Yarım çay bardağı sıvıyağ

    İç Malzemesi İçin : 1,5 su bardağı dolusu dövülmüş haşhaş + 2/3 su bardağı sıvıyağ

    Üzeri İçin : 1 yemek kaşığı zeytinyağı + 1 yumurtanın sarısı

    Yapılışı : 


    • 1 kglık un paketinden 1 su bardağı kadar ayırın. Kalan unun tamamını derin bir kaba eleyin.
    • Unun üzerine tuz, toz şeker ve mayayı serpin. Ortasını havuz şeklinde açın.
    • Açtığınız çukura azar azar suyu ekleyip hamuru yoğurun. Hamur en az 5 dk yoğrulmalı.Ele yapışan kıvamda bir hamur elde etmeliyiz. Poğaça hamuru gibi kuru değil hafif cıvık kıvamda olmalı. Şekil verirken bol bol sıvıyağ kullanacağımız için ele yağışması sorun yaratmayacak. Ancak kıvamı yumuşak olduğu için  piştiği zaman yerken de yumuşacık kıvamda olacak. Bu sebeple ele yapışan bir hamur olması önemli.
    • Hamura gerekiyorsa kalan 1 su bardağı unu da ekleyip iyice yoğurun. Hamur kabının üzerini streç film ile sarın. Kabı sıcak bir yere alıp 1 saat mayalanmaya bırakın.
    • Sıvıyağ ve dövülmüş haşhaşı bir kasede çatallla birbirine yedirin.
    • Mayalanan hamur köpük köpük ve yine ele hafifçe yapışan bir kıvamda olmalı. Yarım çay bardağı sıvıyağı bir kaseye alın. Hamuru tezgahın üzerine (veya benim gibi yer sofrasının üzerine) alın. Bıçak ile 4 eşit parçaya ayırın. 1 parça hamuru alıp elinizi bolca sıvıyağa batırarak hamuru parmaklarınızla dikdörtgen şekilde açın. Bu aşamada merdane vs. kullanmıyoruz. Ekmek hamuru gibi bir hamur olduğu için yalnızca parmaklarımızla inceltmek yeterli olacaktır. Yarım cmden daha fazla inceltmeyin. Katmer yapmıyoruz, çörek yapıyoruz :) Biraz kalın olması daha iyi sonuç verir.
    • İncelttiğimiz hamurun üzerine yine parmaklarınız yardımıyla haşhaşlı karışımdan alın ve yedirin.
    • Hamuru enine 2 parmak kalınlığında parçalara ayırın. İki parçayı üst üste koyun (Alt fotoğrafta olduğu gibi).Üst üste koyulmuş parçaları burun. Burduğunuz parçayı rulo yapıp yağlı kağıt serili tepsiye yerleştirin.

    haşhaşlı-amasya-çöreği , burmalı-çörek

    • Kestiğiniz diğer parçalara da aynı işlemi uygulayıp tepside oluşturduğunuz rulonun etrafına sarın.
    • Hamurdan böldüğünüz diğer 3 parçaya da aynı işlemi uygulayarak tepsideki ruloyu büyütün.
    • Alt fotoğraftaki büyüklükte bir tepsi için verdiğim malzemeler tam geliyor. Tepsinin üzerini örtüp 15-20 dk kadar tepsi mayalanmasına bırakın.
    • Mayalanan hamurun üzerine yumurta sarısı ve zeytinyağı karışımı sürüp soğuk fırına alın. Fırını 175 dereceye getirin ve hamurun altı üstü kızarana dek pişirin.

    haşhaşlı-amasya-çöreği , burmalı-çörek

    • Böyle güzel anlattıktan sonra sanırsınız ki ben yıllardır Amasya Çöreği yapıyorum . Bu gördüğünüz 4. denemem :) Bundan evvel aynı hamurla bir kez daha yapmıştım. Ondan önce de fırından aldığım ekmek hamuruyla iki denemem olmuştu. Hangisi daha iyi sonuç veriyor derseniz, şöyle ki ; 
    Kendi yoğurduğum hamurla yaptığım  çörek, en lezzetli çörek oldu.
    Kendi yoğurduğum hamurlar içinde, tıpkı üstte anlattığım gibi ele yapışan , hafif cıvık kıvamda yaptığım hamur en iyi sonucu verdi.

    Kısacası , tabi ki fırından aldığınız ekmek hamuruyla da yapabilirsiniz. Ancak kendi yaptığınız hamur hele ki ele yapışan kıvamda yoğrulduysa, en lezzetlisi o . Haşhaşlı Amasya Çöreği nin ayrıntıları bu şekilde. Bizim gibi haşhaşı çok sevenlerdenseniz muhakkak denemelisiniz. Afiyetle...

    Baharatlı Kurabiye Tarifi

    $
    0
    0
    Baharatlı-Kurabiye , Pulbiberli-Kurabiye, tuzlu-kurabiye-tarifi

    Tabii ki tatlı kurabiyeleri severiz. Onları ne kadar çok sevdiğimiz KURABİYE-BİSKÜVİ kategorisindeki onlarca tariften belli oluyordur sanırım. Tatlıları bu kadar seviyor olmamız tuzlu kurabiyeleri görünce burun kıvırdığımız, göz ucuyla bakıp yanından uzaklaştığımız anlamına gelmesin. Asla ! Tuzlu kurabiyeleri en az tatlılar kadar çok severiz. Hele bir Kıyır Kıyır Çatal Kurabiye  tarifim var ki (Arda'nın Mutfağı'ndan uyarlanmıştır), o tarifi değiştirip değiştirip bir çok çeşit tuzlu kurabiye yapıyorum. Ezine peynirlisi, eski kaşarlısı, dere otlusu ve nanelisi, son olarak da işte bu pul biberi bol baharatlısı...

    Siz önce bu acılı kurabiyeleri bir deneyin, sonra bi ara ben Ezine peynirlisini yayınlarsam onun da tadına bakarsınız :)

    Baharatlı-Kurabiye , Pulbiberli-Kurabiye, tuzlu-kurabiye-tarifi
    Malzemeler (30 adet ) : 
    (Tariflerimden anında haberdar olabilmek için beni Facebook'taki KAHVE DÜKKANI'mdan takip edebilirsiniz)
    • 125 gram tereyağı – eritilmiş
    • 150 gram sıvı yağ
    • 3 yemek kaşığı dolusu yoğurt
    • 2 yemek kaşığı toz şeker
    • 1 tepeleme çay kaşığı tuz
    • 1 yemek kaşığı sirke
    • 5 su bardağı un – 400 gr.(Kontrollü ekleyin, un bana biraz fazla geldi, tamamını eklemedim)
    • 1 tatlı kaşığı mahlep
    • 1 tatlı kaşığı pul biber
    • 1 yemek kaşığı çörek otu
    • 1 yemek kaşığı susam
    • 1 paket kabartma tozu 

    Üzeri için Malzemeler : Yumurta sarısı
    Yapılışı : 
    • Derin bir kaseye ılınmış tereyağı, sıvıyağ ve yoğurdu alıp çatalla çırpın. Şeker ve sirkeyi koyup şeker biraz eriyene kadar karıştırın.
    • Ayrı bir yerde 4 su bardağı un, mahlep, kabartma tozu, susam, çörek otu , pul biber ve tuzu karıştırın.
    • Kuru karışımı sıvı karışıma azar azar ilave edip yoğurun. Un miktarını hamurun durumuna göre ayarlayın. Az gelmişse 1 su bardağına kadar un ekleme hakkınız var. Daha fazla eklemeyin , bu kez hamurunuz pişince çok sert ve katı olur.
    • Yoğurduğunuz hamuru streç filme sarıp buzdolabında 30 dk dinlendirin. 
    • Dinlenen hamuru iki parçaya ayırın. Her bir parçayı elinizle rulo börek yapar gibi rulo şeklinde uzatın. 
    Baharatlı-Kurabiye , Pulbiberli-Kurabiye, tuzlu-kurabiye-tarifi
    • Her bir ruloyu 1 parmak kalınlığında kesin. Kestiğiniz her bir hamura ince uzun parmak şekli verin.  
    Baharatlı-Kurabiye , Pulbiberli-Kurabiye, tuzlu-kurabiye-tarifi
    • Ruloları yağlı kağıt serili tepsiye dizin. Yumurta sarısını çatalla çırpın ve kurabiyelerin üzerine sürün.
    • 170 derecede ısıtılmış fırında altları ve üstleri kızarana dek pişirin. Baharatlı kurabiyeleri ister sıcacıkken , dilerseniz soğuyunca afiyetle tüketin. Soğuduktan sonra hava almaz bir kaba koyup saklayabilirsiniz.En az 1 hafta tazeliğini koruyor.
    Viewing all 241 articles
    Browse latest View live